Anita wordt opgenomen

Anita wordt opgenomen

20/11/2018

In Anita wordt opgenomen verblijft Anita Witzier een aantal maanden in vrouwengevangenis Nieuwersluis. Tijdens haar verblijf gaat ze het gesprek aan met medewerkers en gedetineerden. Eén van hen is Naomi.

In de vijfde aflevering van "Anita wordt opgenomen", op maandagavond 19 november, was aandacht voor de cursus Puinruimen. Perspectief verzorgt hierin twee bijeenkomsten. Gedetineerde Naomi raakte geïnspireerd en ging uiteindelijk meerdere bemiddelingstrajecten via Perspectief aan.

Ware persoon

Naomi nam deel aan Puinruimen en besloot na de bijeenkomsten van Perspectief contact te zoeken met haar slachtoffers. "Ik ben geen slachtoffer. Ik ben een dader. Je bent verantwoordelijk voor je eigen daden. Ik heb een spoor van vernieling achtergelaten. Ik hoop dat ze me willen vergeven. En anders hoop ik dat het hen helpt om het af te kunnen sluiten. Want ik heb hun vertrouwen beschadigd."

Uiteindelijk doorliep ze vier bemiddelingstrajecten via Perspectief. Naomi: "Ik raad het iedereen aan om bemiddeling te doen. Je kunt daarmee je ware persoon laten zien. Natuurlijk heb je iets gedaan wat niet goed was, maar je bent niet alleen slecht. Door bemiddeling kun je ook iets goed maken." Naomi is blij dat ze aan vier slachtoffers excuses heeft kunnen aanbieden. "Ik kan het nu afsluiten en verder met m'n leven."

Uitleggen

Het slachtoffer met wie Naomi in gesprek ging, was heel blij met haar initiatief. "Het fijnste vind ik dat ik heb kunnen uitleggen waarom ik aangifte heb gedaan. Dat was niet om haar te straffen, maar om haar de kans te geven een andere keuze te maken. Ik vind het ook mooi om te zien dat ze echt een andere weg in wil slaan. Het is prachtig dat je elkaar in de ogen kunt kijken en dat de één sorry kan zeggen en de ander kan vergeven. Ik vind eigenlijk dat iedereen dit zou moeten doen."

Puinruimen

Perspectief verzorgt in diverse gevangenissen bijeenkomsten in het kader van Puinruimen. Deze cursus heeft als doel het inzicht van gedetineerden te vergroten in de gevolgen van criminaliteit voor slachtoffers. Ook is een doelstelling dat daders meer verantwoordelijkheid nemen voor de eigen daden. En dat deelnemers meer kennis en inzicht krijgen in de (on)mogelijkheden van het herstellen van de materiële en immateriële schade.

De aflevering terugkijken? Kijk hier.

Anita wordt opgenomen is een televisieserie van KRO-NCRV die 6 weken lang op de maandagavond wordt uitgezonden (NPO 1, 22.10 uur). Op 26 november is de laatste uitzending.