Wat is nog meer mogelijk?

Na een ingrijpende gebeurtenis begeleiden wij betrokkenen bij het contact tussen bijvoorbeeld dader en slachtoffer. Bij herstelbemiddeling staat voorop dat deelname vrijwillig is. Het lukt daarom niet altijd om het contact tot stand te brengen. Bijvoorbeeld omdat de ander niet in gesprek wil of durft. Ook kan het zijn dat bijvoorbeeld de dader niet bekend is. Daarnaast kan een gesprek met een naaste ook helpen in het herstel na een ingrijpende gebeurtenis. Voor een slachtoffer van seksueel geweld bijvoorbeeld. Of een gedetineerde die het herstel met zijn familie wil aangaan. Om de mensen die de wens hebben contact met de ander te hebben te kunnen helpen, bieden wij ook andere mogelijkheden. Lees meer hierover op deze pagina.  

Samenspraak bijeenkomsten

Samenspraak is een reeks bijeenkomsten van groepsgesprekken met een bepaald thema. In de Samenspraak bijeenkomsten kunnen slachtoffers, daders, naasten van beiden en burgers in gesprek gaan over de gevolgen van een misdrijf of een andere ingrijpende gebeurtenis. De deelnemers van de groepen kennen elkaar dus niet, maar hebben allen een gelijksoortige gebeurtenis meegemaakt. Door te praten met andere betrokkenen van eenzelfde soort gebeurtenis, kun je een stap zetten in je herstel en mogelijk weer de regie nemen over dit proces. Wat deelname aan Samenspraak kan opleveren is voor iedere persoon anders. Lees meer over de Samenspraak bijeenkomsten.

Samenspraak gesprek

Naast de groepsgesprekken is er ook de mogelijkheid om contact te begeleiden tussen een dader en een slachtoffer die elkaar niet kennen. Ze hebben wel beiden een gelijksoortig misdrijf of ongeval meegemaakt. Een bemiddelaar van Perspectief begeleidt het contact. 

Bemiddelaar Tamara over de bemiddeling tussen Rick en Sas: “Met wat Rick zei ontschuldigde hij Sas. Het ontschuldigen van het slachtoffer is iets wat overeenkomstig bij een bemiddeling tussen slachtoffers en daders van hetzelfde delict kan gebeuren. Ondanks dat verschil in dit traject, kan die dynamiek dus toch redelijk hetzelfde zijn.”

Lees de ervaring van Sas en Rick: (verhaal uit jaarverslag 2023)

Wil je meer weten over de mogelijkheid om met een ander in contact te komen? Meld je dan aan voor een oriënterend gesprek of neem contact met ons op. 

Herstelcirkels – contact met je naasten

Als je zoiets heftigs hebt meegemaakt zoals seksueel misbruik of geweld, kan het contact met je dierbaren soms veranderen. Ze willen er voor je zijn maar weten vaak niet hoe ze je kunnen helpen. Voor jou als getroffene kan het moeilijk zijn om ze te betrekken bij wat er in jou omgaat. Terwijl delen hoe je je voelt juist kan bijdragen aan je herstel. Weet dat je er niet alleen voor staat. Om jou heen staan dierbaren, lotgenoten en professionals klaar die je graag op weg helpen zodra jij daaraan toe bent. Zij vormen jouw eigen 'herstelcirkel'. De bemiddelaars van Perspectief Herstelbemiddeling kunnen jou en je naasten ondersteunen in een gesprek. Bijvoorbeeld met je partner, of met (een van) je ouders. Meer over de steun van herstelcirkels vind je hier: https://www.slachtofferhulp.nl/herstelcirkels Daar kun je ook ondersteuning bij een gesprek aanvragen. Heb je vragen? Dan kun je natuurlijk ook bij ons terecht. Contact met Perspectief | Perspectief Herstelbemiddeling 

Steun uit je omgeving helpt bij je herstel na seksueel misbruik of geweld. Maar zo'n heftige ervaring kan het contact met je naasten verstoren. Dan moet je elkaar eerst weer zien te vinden en in gesprek komen. In deze video zie je hoe de gespreksleiders van Perspectief Herstelbemiddeling jou en je naaste(n) hierbij ondersteunen. 

Contact met indirecte slachtoffers

Wanneer iemand een delict pleegt, raakt dit vaak niet alleen het slachtoffer en hun omgeving, maar ook de omgeving van de dader. Een partner, ouders, broer of zus en kinderen van de gedetineerde zijn vaak ook gedupeerd of emotioneel beschadigd door de daden die zijn gepleegd door hun naaste. Hierdoor kan het vertrouwen zijn weggevallen wat hersteld dient te worden. Herstel met het sociale netwerk kan daders helpen in de toekomst weg te blijven van crimineel gedrag. De sociale steun van anderen is hierbij van essentieel belang. 

Perspectief Herstelbemiddeling kan ondersteunen om weer met een naaste in contact te komen als dit moeilijk is. Een eerste gesprek, begeleid door een bemiddelaar van Perspectief die meerzijdig betrokken is, kan helpen om de band en het vertrouwen weer te herstellen. 

Wil je meer weten over de mogelijkheid om met een ander in contact te komen? Meld je dan aan voor een oriënterend gesprek of neem contact met ons op. Een verwijzer, bijvoorbeeld een medewerker in de PI, kan een gedetineerde ook hiervoor bij ons aanmelden