Helpt het nu echt? Perspectief heeft in samenwerking met de wetenschap onderzoek gedaan naar de impact van herstelbemiddeling.
Uit diverse (wetenschappelijke) onderzoeken blijkt dat deelnemers aan herstelbemiddeling in staat zijn de gebeurtenis beter te verwerken en het incident meer los te laten.
Contact met de ander geeft gelegenheid om vragen te stellen en antwoorden te krijgen, draagt bij aan het normaliseren van het beeld van de ander, en zorgt dat mensen weer in hun kracht komen.
Slachtoffers die hebben deelgenomen aan een herstelbemiddeling, geven aan dat ze antwoorden op vragen hebben gekregen, dat het beeld van de ander weer normaal is geworden en dat ze weer in hun kracht zijn gekomen. Dit zorgt ervoor dat boosheid en angst afnemen.
Daders blijken door de bemiddeling meer inzicht te krijgen in de gevolgen voor slachtoffers en daardoor meer sympathie voor hen te voelen, meer verantwoording te nemen en zich te schamen voor zijn of haar gedrag. Ze geven aan dat ze opluchting ervaren en geraakt worden door het verhaal van de ander. Dit draagt positief bij aan de kans op recidive.
Onderzoekspartners
We laten regelmatig (wetenschappelijk) onderzoek uitvoeren of nemen deel aan onderzoeken die door andere netwerkpartners zijn geïnitieerd. Wij faciliteren onderzoekers door ze waarnemingen vanuit de praktijk beschikbaar te stellen, die zij vervolgens met behulp van (wetenschappelijke) onderzoeksmethodes omzetten in nieuwe kennis en inzichten.
-
Nederlands Studiecentrum voor Criminaliteit en Rechtshandhaving (NSCR)
-
Vakgroep Psychologie van Conflict, Risico en Veiligheid van de Universiteit Twente
Een quasi-experimentele studie naar de effecten van de Nederlandse slachtoffer-dadergesprekken
-
Het lectoraat Transmuraal Herstelgericht Werken van Avans Hogeschool
Innovative paths through restorative justice for victims of anti-LGBT hate crimes
-
Erasmus School of Law
En de veroorzaker dan? Een onderzoek naar veroorzakers van letselschade
-
Rijksuniversiteit Groningen
Het effect van contact tussen slachtoffers en tbs-patiënten
Sommige slachtoffers en tbs-patiënten hebben behoefte om met elkaar in contact te komen. Bijvoorbeeld omdat ze elkaar vragen willen stellen, omdat een tbs-patiënt zijn excuses wil aanbieden, of omdat ze afspraken met elkaar willen maken. Onderzoek naar het effect van dit soort contact wordt vaak met vragenlijsten uitgevoerd. Er is nog weinig over bekend hoe slachtoffers en tbs-patiënten zélf terugkijken op het contact dat ze met elkaar hebben gehad. Wat was hun doel om contact aan te gaan, waarom juist op dát moment, en wat hebben ze eraan gehad? Dit soort vragen staan centraal in interviews die we met slachtoffers en tbs-patiënten houden die contact met elkaar hebben gehad. Het doel is om inzicht te krijgen in wat contact voor slachtoffers en tbs-patiënten kan betekenen en of contact bijdraagt aan het halen van behandeldoelen van tbs-patiënten.
Zie ook de uitzending van Nieuwsuur in 2023 over dit onderwerp: Nieuwsuur | NPO Start
-
Vakgroep Sociology: Contamporary Social Problems van de Universiteit Utrecht