Wat is herstelbemiddeling?
Perspectief Herstelbemiddeling begeleidt contact tussen direct betrokkenen na een ingrijpende gebeurtenis. Dit kan een misdrijf, een (verkeers-)ongeval of bijvoorbeeld seksueel misbruik of grensoverschrijdend gedrag zijn. We noemen dit herstelbemiddeling. Door het contact kunnen de betrokkenen zelf een stap zetten in hun herstel.
Waarom herstelbemiddeling?
Het is voor iedereen verschillend hoe herstelbemiddeling kan helpen. Meestal helpt de bemiddeling om de gebeurtenis meer een plek te geven. Deelnemers kunnen vragen stellen en antwoorden geven. Zo krijgen beiden meer inzicht in hoe het zover kon komen en wat de gevolgen van de gebeurtenis zijn. Deelnemers voelen zich na het contact vaak opgelucht, of zijn minder angstig en minder boos. Het helpt hen een volgende stap te zetten en kan herhaling voorkomen.
Wanneer herstelbemiddeling?
Een bemiddeling kan op elk gewenst moment plaatsvinden. Dit kan kort na de gebeurtenis maar ook na langere tijd. Bemiddeling kan zowel bij lichte als bij zware misdrijven of ongevallen. De deelnemers bepalen zelf wat er in de bemiddeling aan bod komt. Vaak willen deelnemers vragen stellen en antwoorden geven.
Lees verder...
Hoe werkt bemiddeling na:
Verder kunnen na een ingrijpende gebeurtenis. Zo pakken wij het aan.
Het is voor iedereen verschillend hoe herstelbemiddeling kan helpen. In deze korte video leggen we uit wat herstelbemiddeling is. We vertellen hoe een bemiddeling in zijn werk gaat en wat het voor je kan betekenen.
Ervaringen van deelnemers
-
Na 25 jaar in gesprek met de winkelovervaller: “Wat heb ik te verliezen?”
De winkeloverval die Belinda meemaakte, heeft sindsdien een grote impact op haar leven gehad. Het leidde zelfs tot fysieke klachten. Nu ze in gesprek is geweest met de dader, is haar leven enorm veranderd. “Heel blij dat ik het gedaan heb. Er is een groot stuk angst van me afgevallen.”
-
"Van crimineel werd ik weer mens"
“Dader zijn betekent niet dat de persoon volledig slecht is. Dit geldt ook voor mij. Ik heb spijt van de overvallen die ik heb gepleegd. Maar al heb ik dit gedaan, ik ben mijn daden niet. Ik wilde met de slachtoffers in contact komen om hun te vertellen hoe ik in de criminaliteit terecht ben gekomen.” Wesley*(24) vertelt over zijn ervaring met herstelbemiddeling.
-
“Het meest indrukwekkende gesprek uit mijn reclasseringscarrière”
Caroline van der Veen werkt ruim 23 jaar bij Reclassering Nederland en doet met name TBS-zaken. Ze was aanwezig bij een bemiddelingsgesprek tussen haar cliënt en zijn slachtoffer en dat maakte veel indruk.