Wat is herstelbemiddeling?

Wat is herstelbemiddeling?

Perspectief Herstelbemiddeling begeleidt contact tussen direct betrokkenen na een ingrijpende gebeurtenis. Dit kan een misdrijf, een (verkeers-)ongeval of bijvoorbeeld seksueel misbruik of grensoverschrijdend gedrag zijn. We noemen dit herstelbemiddeling. Door het contact kunnen de betrokkenen zelf een stap zetten in hun herstel.

Waarom herstelbemiddeling?

Het is voor iedereen verschillend hoe herstelbemiddeling kan helpen. Meestal helpt de bemiddeling om de gebeurtenis meer een plek te geven. Deelnemers kunnen vragen stellen en antwoorden geven. Zo krijgen beiden meer inzicht in hoe het zover kon komen en wat de gevolgen van de gebeurtenis zijn. Deelnemers voelen zich na het contact vaak opgelucht, of zijn minder angstig en minder boos. Het helpt hen een volgende stap te zetten en kan herhaling voorkomen.

Wanneer herstelbemiddeling?

Een bemiddeling kan op elk gewenst moment plaatsvinden. Dit kan kort na de gebeurtenis maar ook na langere tijd. Bemiddeling kan zowel bij lichte als bij zware misdrijven of ongevallen. De deelnemers bepalen zelf wat er in de bemiddeling aan bod komt. Vaak willen deelnemers vragen stellen en antwoorden geven. 

Hoe werkt bemiddeling na...

Heb je vragen over herstelbemiddeling? Neem dan contact met ons op
Je kunt ook een oriënterend gesprek aanvragen

Verder kunnen na een ingrijpende gebeurtenis. Zo pakken wij het aan.

Het is voor iedereen verschillend hoe herstelbemiddeling kan helpen. In deze korte video leggen we uit wat herstelbemiddeling is. We vertellen hoe een bemiddeling in zijn werk gaat en wat het voor je kan betekenen. 

Ervaringen van deelnemers

  • Sonja zocht na 19 jaar contact met de man die haar verkrachtte
    Sonja: 'Ik ben oké met hem'

    Sonja ging in gesprek met de man die haar bijna 20 jaar geleden verkrachtte. "Ik voel meer rust", zegt ze. "Ik kan hem nu tegenkomen op straat."

  • Sarah slachtoffer seksueel grensoverschrijdend gedrag
    "Als kind kon ik niet voor mezelf opkomen, nu wel"

    Sarah* (25) kreeg op de middelbare school een periode bijna wekelijks bijles. Ze beseft nu dat het grensoverschrijdende gedrag van de man, een vriend van de familie, niet oké is. “Ik wil hem laten weten wat het met mij gedaan heeft, en nog steeds doet.”