Professionals die werken bij dader- en slachtoffergerichte organisaties zijn onmisbaar om betrokkenen van een gebeurtenis op herstelbemiddeling te wijzen. Lees hieronder ervaringen van professionals die hun cliënten verwijzen naar Perspectief Herstelbemiddeling.
-
“Traumabehandeling was niet meer nodig na gesprek met de dader”
Toen POH-GGZ’er Jacqueline Pulles hoorde over herstelbemiddeling, dacht ze: misschien is dit iets voor Belinda. Belinda kwam bij haar met angstklachten die, na een overval 25 jaar geleden, nooit weg waren gegaan. Jacqueline stelde herstelbemiddeling voor.
-
"Herstelbemiddeling kan heilzaam zijn"
Wie met grote regelmaat een cliënt aanmeldt bij Perspectief is Ilse van der Maesen. Ilse werkt ruim 17 jaar als vrijwilliger bij de Algemene Dienstverlening bij Slachtofferhulp Nederland in de regio Arnhem. Herstelbemiddeling noemt ze bijna altijd in haar gesprekken met slachtoffers.
-
Anne-Marie Vos, zedenrechercheur
“De afgelopen jaren ben ik als specialist zeden bij de politie Rotterdam, bezig om te kijken naar alternatieve afhandelingen in zedenzaken. Soms is het strafrecht namelijk niet de oplossing voor zaken die bij ons gemeld worden en is men meer gebaat bij een andere (alternatieve) aanpak."
-
“Het meest indrukwekkende gesprek uit mijn reclasseringscarrière”
Caroline van der Veen werkt ruim 23 jaar bij Reclassering Nederland en doet met name TBS-zaken. Ze was aanwezig bij een bemiddelingsgesprek tussen haar cliënt en zijn slachtoffer en dat maakte veel indruk.
-
Evert, herstelconsulent: “Het is voor mij een deur die op een kier staat”
Evert Kampert is bijna drie jaar herstelconsulent. Hij heeft inmiddels tientallen gedetineerden voor herstelbemiddeling aangemeld. “Het gaat erom dat je een ingang krijgt.”
-
Theunis, geestelijk verzorger: “Maak het ook met elkaar bespreekbaar”
Theunis Veenstra is justitiepredikant in PI Veenhuizen. Als dorpspredikant kwam hij voor het eerst in aanraking met herstelbemiddeling. “Ik besefte wat een mooie rol je kunt spelen als geestelijke.”
-
Gladys (Slachtofferhulp): "Het gaat niet om mij, het gaat om het slachtoffer"
Gladys Nelstein werkt bij Slachtofferhulp Nederland: “Meestal stel ik de vraag: ‘Zou je willen weten waarom hij/zij jou dit heeft aangedaan?’"
-
Katja (Slachtofferhulp): “Ik gun veel meer slachtoffers en daders dit gesprek”
Katja Nijland was jarenlang casemanager bij Slachtofferhulp Nederland: “Bij de bemiddelingsgesprekken zag ik iedere keer twee mensen die op zoek waren naar herstel.”
-
Linda, jeugdzorgwerker: “De kant van de slachtoffers te horen, raakte mij.”
Als jeugdzorgwerker bij William Schrikker begeleidt Linda van de Beek jongeren die jeugdreclassering krijgen. Ze begeleidt nu een jongen die vorig jaar na een overval in gesprek ging met de slachtoffers.