Caroline reclassering

“Het meest indrukwekkende gesprek uit mijn reclasseringscarrière”

03-10-2022

Caroline van der Veen werkt ruim 23 jaar bij Reclassering Nederland en doet met name TBS-zaken. Ze was aanwezig bij een bemiddelingsgesprek tussen haar cliënt en zijn slachtoffer en dat maakte veel indruk.

“Ik woonde een herstelbemiddelingsgesprek bij tussen mijn TBS-patiënt en zijn ex-vrouw. En woonde daarmee het meest indrukwekkende gesprek uit mijn meer dan 20-jarige carrière bij de reclassering mee.”

"Heb je enig idee wat je ons hebt aangedaan?" Ze zat tegenover hem, haar armen lagen rustig voor haar op tafel, haar handen ineen gevouwen. Haar blik was strak op hem gericht terwijl ze de vraag herhaalde. Of hij enig idee had wat hij hen had aangedaan? Ze wachtte even en in die stilte werd eigenlijk wel duidelijk dat ze niet echt antwoord van hem verwachtte. En ongeacht wat zijn antwoord had kunnen zijn stak zij dapper van wal... Haar woorden kwamen helder en scherp, messcherp.""Genadeloos zette ze uiteen hoe haar leven was verlopen nadat hij was opgepakt. Hoe het leven van hun dochters door hem was geruïneerd omdat hij ze vanaf hun 10de levensjaar misbruikte tot zwangerschappen aan toe die moesten worden afgebroken. De jongste zoon werd ernstig mishandeld door hem. Ze groeiden op tot beschadigde mensen. Ze vertelde ons hoe zij haar baan en huis kwijtraakte, haar netwerk... hoe zij met de nek werd aangekeken om wat hij had gedaan. Ademloos zaten wij bij haar aan tafel. Ademloos, zonder woorden en diep onder de indruk. Zij vertelde hoe ze had gevochten, als een leeuwin gevochten voor haar kinderen. Ze schetste het beeld van een leven voor teleurstellingen en verdriet. Schaamte en vernederingen. Van alles kwijtraken.”

“En nu zat ze daar en vroeg hem of hij enige idee had van al deze ellende. En hij sloeg dicht. Hij boog zijn hoofd en hij had geen woorden voor haar en woorden konden hierin ook niks meer betekenen voor haar. Zij wilde haar woorden en haar verhaal voor 1x aan hem meegeven. Haar woorden die hij tot in de lengte der jaren zal horen klinken in zijn hoofd. Nee, hij had geen idee wat hij haar had aangedaan. En nee… wij eigenlijk ook niet. Maar na vandaag hebben wij wel enig idee. Dankzij haar.”

Ook iemand aanmelden voor een bemiddeling? Lees deze tips voor professionals hoe je dat aanpakt.