Na misstanden in de sport

Na misstanden in de sport

In de (top)sportwereld kan grensoverschrijdend gedrag voorkomen zoals manipulatie, chantage en vernedering. Ben je betrokken (geweest) bij (seksueel) grensoverschrijdend gedrag of lichamelijke of geestelijke mishandeling? Of ken je iemand die hierbij betrokken was? Lees hoe herstelbemiddeling werkt en kan bijdragen aan herstel.

Bemiddeling na grensoverschrijdend gedrag is er voor slachtoffers en plegers/daders, en ook besturen van sportverenigingen of bonden. Iedereen kan contact met ons opnemen: wij vertellen graag meer over onze manier van bemiddelen. Slachtoffers van misstanden in de sport kunnen behoefte hebben om vragen te stellen aan de ander, of te laten weten wat de gevolgen zijn geweest voor de persoon. Contact met de ander kan helpen om een stap verder te komen in het herstelproces.

Misstanden in het verleden

Er kan ook bemiddeld worden als de misstanden lang(er) geleden hebben plaatsgevonden. Als dat zo is, onderzoeken wij of wij de pleger/dader kunnen benaderen. Als dat niet kan, bijvoorbeeld omdat de dader is overleden, kan eventueel een vertegenwoordiger optreden die vragen beantwoordt en/of erkenning kan bieden. Herstelbemiddeling kan ook tijdens of na een sporttuchtrechtelijk proces worden ingezet.

Is dit iets voor mij?

Herstelbemiddeling kan rust geven. Als deelnemers elkaar kennen, kunnen ook afspraken worden gemaakt, bijvoorbeeld over omgangsvormen en om herhaling te voorkomen.

Vaak hebben slachtoffers gedachten of vragen als:

  • ‘Waarom ben ik gekozen als slachtoffer?’
  • ‘Ik wil kunnen vertellen wat het gedrag met mij heeft gedaan.’
  • ‘Ik wil over mijn angst heen komen door hem te ontmoeten.’

Door het krijgen van antwoorden kan herstelbemiddeling meer rust geven.

Ook voor daders en plegers kan het contact helpen:

  • ‘Ik voel me echt schuldig over het gebeurde en dat wilde ik laten weten.’
  • ‘Ze weet nu dat ze voor mij niet meer bang hoeft te zijn.’
  • ‘Ik snap nu veel beter wat mijn gedrag voor de ander heeft betekend.’

Hoe gaat herstelbemiddeling in zijn werk?

Na aanmelding heeft een bemiddelaar met jou een gesprek over je wensen en verwachtingen van het bemiddelingstraject. Lees meer over onze werkwijze.

Verder kunnen na een ingrijpende gebeurtenis. Zo pakken wij het aan.


Het is voor iedereen verschillend hoe herstelbemiddeling kan helpen. In deze korte video leggen we uit wat herstelbemiddeling is. We vertellen hoe een bemiddeling in zijn werk gaat en wat het voor je kan betekenen. 

Ervaringen van deelnemers

  • Foto van Hannah
    Hannah over herstelbemiddeling na seksueel misbruik (incest)

    In haar jeugd is Hannah misbruikt door haar vader. Onlangs is ze met haar vader en moeder samen met een bemiddelaar in gesprek geweest. ‘Van mijn vader heb ik oprechte erkenning gekregen. In alle rust kon ik aangeven wat het misbruik met mij heeft gedaan.'

  • Sonja zocht na 19 jaar contact met de man die haar verkrachtte
    Sonja: 'Ik ben oké met hem'

    Sonja ging in gesprek met de man die haar bijna 20 jaar geleden verkrachtte. "Ik voel meer rust", zegt ze. "Ik kan hem nu tegenkomen op straat."

  • Sarah slachtoffer seksueel grensoverschrijdend gedrag
    "Als kind kon ik niet voor mezelf opkomen, nu wel"

    Sarah* (25) kreeg op de middelbare school een periode bijna wekelijks bijles. Ze beseft nu dat het grensoverschrijdende gedrag van de man, een vriend van de familie, niet oké is. “Ik wil hem laten weten wat het met mij gedaan heeft, en nog steeds doet.”