Na misbruik

Na seksueel misbruik of grensoverschrijdend gedrag

Ben je betrokken geweest bij seksueel grensoverschrijdend gedrag, seksueel geweld of misbruik? Of ken je iemand die hierbij betrokken was? Lees hoe deelname aan herstelbemiddeling werkt en kan bijdragen aan herstel.

Bemiddeling na (seksueel) grensoverschrijdend gedrag of misbruik is er voor alle betrokkenen. Regelmatig komt het voor dat zij elkaar kennen en ze op één of andere manier samen verder moeten. Een gesprek kan een (eerste) stap zijn op weg naar herstel en in het verwerkingsproces.

Herstelbemiddeling kan op elk moment. Het maakt niet uit wanneer het seksueel grensoverschrijdend gedrag of misbruik heeft plaatsgevonden; kortgeleden of bijvoorbeeld jaren geleden. Herstelbemiddeling is ook mogelijk zonder aangifte, bijvoorbeeld wanneer het strafrecht niet wenselijk of haalbaar is.  

De ernst van de gebeurtenis is voor herstelbemiddeling niet belangrijk. Het gaat om de last die betrokkenen van de gebeurtenis hebben en de wens of behoefte om in contact te komen met de ander.

Is dit iets voor mij?

Herstelbemiddeling kan rust geven en helpen in het verwerkingsproces. Als men elkaar kent, kunnen ook afspraken worden gemaakt. Bijvoorbeeld over wat je doet als je elkaar tegen komt en hoe je met elkaar wilt omgaan.

Vaak hebben deelnemers allerlei redenen om met elkaar in contact te komen, zoals het stellen van vragen of het tonen van medeleven:

 • ‘Waarom is dit mij overkomen?’
 • ‘Ik wil kunnen vertellen wat de verkrachting met mij heeft gedaan.’
 • ‘Ik wil over mijn angst heen komen door een ontmoeting.’
 • ‘Ik snap nu veel beter wat mijn gedrag voor de ander heeft betekend.’ 
 • ‘Ik voel me echt schuldig over wat er gebeurd is en dat wil ik laten weten.’
 • ‘De ander weet nu dat die voor mij niet meer bang hoeft te zijn.’ 

Wat de reden is voor contact kan voor iedereen verschillend zijn. Onze bemiddelaar onderzoekt met je wat herstelbemiddeling voor jou kan betekenen.

Hoe gaat herstelbemiddeling in zijn werk?

Na de aanmelding heeft een bemiddelaar met jou een gesprek over je wensen en verwachtingen van het bemiddelingstraject. Pas daarna zal de bemiddelaar eventueel contact zoeken met de ander. Deelname is altijd vrijwillig en vertrouwelijk. Er zijn geen kosten aan verbonden. Lees meer over onze werkwijze. 

Iedereen kan contact met ons opnemen: wij vertellen graag meer erover.

Sonja vertelde haar verhaal bij EenVandaag

Sonja ging in gesprek met de man die haar bijna 20 jaar geleden verkrachtte. "Ik voel meer rust", zegt ze. "Ik kan hem nu tegenkomen op straat."

Bekijk het item bij EenVandaag

Ervaringen van deelnemers

 • Sarah slachtoffer seksueel grensoverschrijdend gedrag
  "Als kind kon ik niet voor mezelf opkomen, nu wel"

  Sarah* (25) kreeg op de middelbare school een periode bijna wekelijks bijles. Ze beseft nu dat het grensoverschrijdende gedrag van de man, een vriend van de familie, niet oké is. “Ik wil hem laten weten wat het met mij gedaan heeft, en nog steeds doet.” Via Perspectief Herstelbemiddeling probeerde ze met hem het gesprek aan te gaan.

 • Feline is slachtoffer van seksueel geweld
  Feline: “Ik gun mezelf weer voluit te leven”

  Feline (31) werd op haar zestiende slachtoffer van seksueel geweld. Na jaren therapie wil ze de dader laten weten welke impact de gebeurtenis op haar leven had.  “ik heb de dader in de ogen durven aankijken en heb hem een brief voorgelezen met wat de impact is geweest sindsdien. Wat een ontlading.”

 • Ilonka
  Ilonka: “Ik kon mijn verhaal doen, nu had ik de regie.”

  Twaalf jaar nadat atlete Ilonka door haar trainer verkracht werd, ontmoette zij hem weer. Een bemiddelaar van Perspectief begeleidde de ontmoeting. "Nu waren de rollen omgedraaid. Ik had de regie en dat is goed geweest voor mij.”
   

Verder kunnen na een ingrijpende gebeurtenis. Zo pakken wij het aan.

Het is voor iedereen verschillend hoe herstelbemiddeling kan helpen. In deze korte video leggen we uit wat herstelbemiddeling is. We vertellen hoe een bemiddeling in zijn werk gaat en wat het voor je kan betekenen. 

Meer weten over herstelbemiddeling?

Benieuwd wat we voor je kunnen betekenen? 

Meld je aan voor een informatiegesprek of neem contact met ons op