Na misbruik

Na seksueel misbruik

Ben je betrokken (geweest) bij seksueel grensoverschrijdend gedrag of seksueel misbruik of geweld? Of ken je iemand die hierbij betrokken was? Lees hoe herstelbemiddeling werkt en kan bijdragen aan herstel.

Bemiddeling na seksueel misbruik is er voor slachtoffers en plegers. Zij kunnen zowel bekenden van elkaar als onbekenden zijn. Iedereen kan contact met ons opnemen: wij vertellen graag meer over onze manier van bemiddelen. 

Misbruik in het verleden

Het kan ook gaan om misbruik in het verleden, bijvoorbeeld in een jeugdinstelling, sportvereniging of door iemand van de Rooms Katholieke Kerk. Dan onderzoeken wij of de pleger benaderd kan worden. Kan dit niet, bijvoorbeeld door overlijden, dan bekijken wij of er een vertegenwoordiger van de instelling is die antwoord op vragen kan geven en/of erkenning kan bieden.

Is dit iets voor mij?

Herstelbemiddeling kan rust geven. Als deelnemers elkaar kennen, kunnen ook afspraken worden gemaakt, bijvoorbeeld over omgangsvormen en om herhaling te voorkomen.

 

Vaak hebben slachtoffers allerlei vragen:

  • ‘Waarom ben ik gekozen als slachtoffer?’
  • ‘Ik wil kunnen vertellen wat het misbruik met mij heeft gedaan’
  • ‘Ik wil over mijn angst heen komen door hem te ontmoeten’

Door het krijgen van antwoorden kan herstelbemiddeling meer rust geven.

Ook voor daders en plegers kan het contact helpen:

  • ‘Ik snap nu veel beter wat mijn gedrag voor de ander heeft betekend.’ 
  • ‘Ik voel me echt schuldig over het gebeurde en dat wilde ik laten weten.’
  • ‘Ze weet nu dat ze voor mij niet meer bang hoeft te zijn.’ 

Hoe gaat herstelbemiddeling in zijn werk?

Na aanmelding heeft een bemiddelaar met jou een gesprek over je wensen en verwachtingen van het bemiddelingstraject. Lees meer over onze werkwijze. 

Sonja vertelde haar verhaal bij EenVandaag

Steeds meer zedenslachtoffers vragen om bemiddeling met 'hun' dader. Ook Sonja ging in gesprek met de man die haar bijna 20 jaar geleden verkrachtte. "Ik voel meer rust", zegt ze. "Ik kan hem nu tegenkomen op straat." Bekijk het item bij EenVandaag. 

Ervaringen van deelnemers

Verder kunnen na een ingrijpende gebeurtenis. Zo pakken wij het aan.

Het is voor iedereen verschillend hoe herstelbemiddeling kan helpen. In deze korte video leggen we uit wat herstelbemiddeling is. We vertellen hoe een bemiddeling in zijn werk gaat en wat het voor je kan betekenen. 

Meer weten over herstelbemiddeling?

Benieuwd wat we voor je kunnen betekenen? 

Meld je aan voor een informatiegesprek of neem contact met ons op