Na misbruik

Na seksueel misbruik of grensoverschrijdend gedrag

Ben je betrokken geweest bij seksueel grensoverschrijdend gedrag, seksueel geweld of misbruik? Of ken je iemand die hierbij betrokken was? Lees hoe deelname aan herstelbemiddeling werkt en kan bijdragen aan herstel.

Bemiddeling na (seksueel) grensoverschrijdend gedrag of misbruik is er voor alle betrokkenen. Regelmatig komt het voor dat zij elkaar kennen en ze op één of andere manier samen verder moeten. Een gesprek kan een (eerste) stap zijn op weg naar herstel en in het verwerkingsproces.

Herstelbemiddeling kan op elk moment. Het maakt niet uit wanneer het seksueel grensoverschrijdend gedrag of misbruik heeft plaatsgevonden; kortgeleden of bijvoorbeeld jaren geleden. Herstelbemiddeling is ook mogelijk zonder aangifte, bijvoorbeeld wanneer het strafrechtelijk vervolgen niet wenselijk of haalbaar is.  

De ernst van de gebeurtenis is voor herstelbemiddeling niet belangrijk. Het gaat om de last die betrokkenen van de gebeurtenis hebben en de wens of behoefte om in contact te komen met de ander. Ook na online seksueel misbruik, wat steeds vaker voorkomt, kunnen wij mogelijk iets betekenen voor betrokkenen.

Is dit iets voor mij?

Herstelbemiddeling kan rust geven en helpen in het verwerkingsproces. Als men elkaar kent, kunnen ook afspraken worden gemaakt. Bijvoorbeeld over wat je doet als je elkaar tegen komt en hoe je met elkaar wilt omgaan.

Vaak hebben deelnemers allerlei redenen om met elkaar in contact te komen, zoals het stellen van vragen of het tonen van medeleven:

 • ‘Waarom is dit mij overkomen?’
 • ‘Ik wil kunnen vertellen wat de verkrachting met mij heeft gedaan.’
 • ‘Ik wil over mijn angst heen komen door een ontmoeting.’
 • ‘Ik snap nu veel beter wat mijn gedrag voor de ander heeft betekend.’ 
 • ‘Ik voel me echt schuldig over wat er gebeurd is en dat wil ik laten weten.’
 • ‘De ander weet nu dat die voor mij niet meer bang hoeft te zijn.’ 

Wat de reden is voor contact kan voor iedereen verschillend zijn. Onze bemiddelaar onderzoekt met je wat herstelbemiddeling voor jou kan betekenen.

Hoe gaat herstelbemiddeling in zijn werk?

Na de aanmelding heeft een bemiddelaar met jou een gesprek over je wensen en verwachtingen van het bemiddelingstraject. Pas daarna zal de bemiddelaar eventueel contact zoeken met de ander. Deelname is altijd vrijwillig en vertrouwelijk. Er zijn geen kosten aan verbonden. Lees meer over onze werkwijze. 

Iedereen kan contact met ons opnemen: wij vertellen graag meer erover.

Direct een oriënterend gesprek aanvragen is ook mogelijk. 

Ervaringen van deelnemers

 • Foto van Hannah
  Hannah over herstelbemiddeling na seksueel misbruik (incest)

  In haar jeugd is Hannah misbruikt door haar vader. Onlangs is ze met haar vader en moeder samen met een bemiddelaar in gesprek geweest. ‘Van mijn vader heb ik oprechte erkenning gekregen. In alle rust kon ik aangeven wat het misbruik met mij heeft gedaan.'

 • Sonja zocht na 19 jaar contact met de man die haar verkrachtte
  Sonja: 'Ik ben oké met hem'

  Sonja ging in gesprek met de man die haar bijna 20 jaar geleden verkrachtte. "Ik voel meer rust", zegt ze. "Ik kan hem nu tegenkomen op straat."

 • Sarah slachtoffer seksueel grensoverschrijdend gedrag
  "Als kind kon ik niet voor mezelf opkomen, nu wel"

  Sarah* (25) kreeg op de middelbare school een periode bijna wekelijks bijles. Ze beseft nu dat het grensoverschrijdende gedrag van de man, een vriend van de familie, niet oké is. “Ik wil hem laten weten wat het met mij gedaan heeft, en nog steeds doet.” 

Verder kunnen na een ingrijpende gebeurtenis. Zo pakken wij het aan.

Het is voor iedereen verschillend hoe herstelbemiddeling kan helpen. In deze korte video leggen we uit wat herstelbemiddeling is. We vertellen hoe een bemiddeling in zijn werk gaat en wat het voor je kan betekenen. 

Meer weten over herstelbemiddeling?

Benieuwd wat we voor je kunnen betekenen? 

Meld je aan voor een informatiegesprek of neem contact met ons op