Na misbruik

Na seksueel misbruik

Ben je betrokken (geweest) bij seksueel grensoverschrijdend gedrag of seksueel misbruik of geweld? Of ken je iemand die hierbij betrokken was? Lees hoe herstelbemiddeling werkt en kan bijdragen aan herstel.

Bemiddeling na seksueel misbruik is er voor slachtoffers en daders. Zij kunnen zowel bekenden van elkaar als onbekenden zijn. Iedereen kan contact met ons opnemen: wij vertellen graag meer over onze manier van bemiddelen. 

Misbruik in het verleden

Het kan ook gaan om misbruik in het verleden, bijvoorbeeld in een jeugdinstelling, sportvereniging of door iemand van de Rooms Katholieke Kerk. Dan onderzoeken wij of de pleger benaderd kan worden. Kan dit niet, bijvoorbeeld door overlijden, dan bekijken wij of er een vertegenwoordiger van de instelling is die antwoord op vragen kan geven en/of erkenning kan bieden.

Is dit iets voor mij?

Herstelbemiddeling kan rust geven. Als deelnemers elkaar kennen, kunnen ook afspraken worden gemaakt, bijvoorbeeld over omgangsvormen en om herhaling te voorkomen.

 

Vaak hebben slachtoffers allerlei vragen:

 • ‘Waarom ben ik gekozen als slachtoffer?’
 • ‘Ik wil kunnen vertellen wat het misbruik met mij heeft gedaan’
 • ‘Ik wil over mijn angst heen komen door hem te ontmoeten’

Door het krijgen van antwoorden kan herstelbemiddeling meer rust geven.

Ook voor daders en plegers kan het contact helpen:

 • ‘Ik snap nu veel beter wat mijn gedrag voor de ander heeft betekend.’ 
 • ‘Ik voel me echt schuldig over het gebeurde en dat wilde ik laten weten.’
 • ‘Ze weet nu dat ze voor mij niet meer bang hoeft te zijn.’ 

Hoe gaat herstelbemiddeling in zijn werk?

Na aanmelding heeft een bemiddelaar met jou een gesprek over je wensen en verwachtingen van het bemiddelingstraject. Lees meer over onze werkwijze. 

Verder kunnen na een ingrijpende gebeurtenis. Zo pakken wij het aan.

Het is voor iedereen verschillend hoe herstelbemiddeling kan helpen. In deze korte video leggen we uit wat herstelbemiddeling is. We vertellen hoe een bemiddeling in zijn werk gaat en wat het voor je kan betekenen. 

Ervaringen van deelnemers

 • Feline is slachtoffer van seksueel geweld
  Feline: “Ik gun mezelf weer voluit te leven”

  Feline (31) werd op haar zestiende slachtoffer van seksueel geweld. Na jaren therapie wil ze de dader laten weten welke impact de gebeurtenis op haar leven had.  “ik heb de dader in de ogen durven aankijken en heb hem een brief voorgelezen met wat de impact is geweest sindsdien. Wat een ontlading.”

 • Ilonka
  Ilonka: “Ik kon mijn verhaal doen, nu had ik de regie.”

  Twaalf jaar nadat atlete Ilonka door haar trainer verkracht werd, ontmoette zij hem weer. Een bemiddelaar van Perspectief begeleidde de ontmoeting. "Nu waren de rollen omgedraaid. Ik had de regie en dat is goed geweest voor mij.”
   

Contact met de ander helpt

Ontdek de mogelijkheden en meld je aan voor bemiddeling.