Jacqueline Pulles is POH- GGZ'er

“Traumabehandeling was niet meer nodig na gesprek met de dader”

25-07-2023

Toen POH-GGZ’er Jacqueline Pulles hoorde over herstelbemiddeling, dacht ze direct: misschien is dit iets voor Belinda. Belinda kwam bij haar met angstklachten die, na een overval 25 jaar geleden, nooit weg waren gegaan. Jacqueline stelde herstelbemiddeling voor, ofwel: contact met de daders van de overval. 

Jacqueline Pulles werkt al bijna 40 jaar in de psychiatrie. Momenteel is ze werkzaam als Praktijkondersteuner- GGZ huisarts (POH-GGZ) en daarnaast werkt ze ook als vertrouwenspersoon ongewenste omgangsvormen. Op een themamiddag voor vertrouwenspersonen hoorde ze over Perspectief Herstelbemiddeling, die daders en slachtoffers na een ingrijpende gebeurtenis met elkaar in contact brengt. 

In haar werk als praktijkondersteuner komt ze mensen tegen die allerlei gebieden kunnen vastlopen, bijvoorbeeld door een depressie, verslaving, ouderdom.  Ze kijkt onder andere waar iemand het beste op zijn plek is voor hulp in de vorm van begeleiding of behandeling. Zo kwam ook Belinda bij haar: “Belinda kwam bij mij met angstklachten, liep vast op haar werk en andere gebieden in haar leven en had ook lichamelijke klachten die wellicht ook door stress verergerd werden. Ze durfde niet in kleine ruimtes te zijn, dus een lift of een vliegtuig meed ze liever.” 

"Een van de twee daders van de overval was bereid om in gesprek te gaan."
Jacqueline Pulles, POH-GGZ

Overval

Op een volgend consult vertelde Belinda aan Jacqueline over de overval die ze 25 jaar geleden had meegemaakt terwijl ze aan het werk was in een supermarkt. “Deze gebeurtenis had ze nooit goed kunnen verwerken. Vervolgens zijn we een behandelplan gaan bespreken, we overwogen EMDR, of een andere angst- of traumabehandeling. Maar toen ik over herstelbemiddeling hoorde, stelde ik haar voor of ze in contact wilde komen met de daders van de overval. Samen zijn we op de website van Perspectief Herstelbemiddeling gaan kijken en is ze erover gaan nadenken.” 

Na een intakegesprek met een bemiddelaar van Perspectief Herstelbemiddeling, is de bemiddelaar contact gaan leggen met de daders. Een van de twee daders van de overval was bereid om met Belinda in gesprek te gaan. Jacqueline was aanwezig bij de voorbereidende gesprekken met de bemiddelaar. “De bemiddelaar was heel open en transparant in wat Belinda kon verwachten. Ook werd alles voor de ontmoeting tot in detail besproken en voorbereid, zoals wie er het eerst in de ruimte zit en wie er daarna binnen komt. En wat je bijvoorbeeld doet als je elkaar na het gesprek weer op straat tegenkomt.”   

Ook was Jacqueline als steunfiguur bij het gesprek met de dader aanwezig. “De confrontatie met de dader verliep heel goed. Daar had Belinda ook een groot aandeel in. Ik heb Belinda leren kennen als een kwetsbare vrouw met angstklachten. Nu koos ze voor het podium en nam ze dat ook. Alleen dat contrast al was zo mooi om te zien.” 

"Een hele andere insteek maar zó helpend!”
Jacqueline Pulles is POH- GGZ'er

Ook benieuwd naar wat herstelbemiddeling kan betekenen voor jouw cliënt? Meld diegene dan aan voor een vrijblijvend gesprek met een bemiddelaar uit de regio. 

Meld hier aan. 

De regie teruggepakt

“Voor Belinda waren die 5 minuten in angst tijdens de overval een levensgebeurtenis waar ze altijd last van heeft gehad. De dader toonde zich verbaasd hierover en stond open om naar haar te luisteren toen ze vertelde over de gevolgen van de overval. Tijdens zo’n gebeurtenis word je de regie ontnomen. Je hebt geen macht over de situatie. Ze heeft door het gesprek aan te gaan de regie teruggepakt. Zij mocht nu bepalen. Ze was geen slachtoffer meer, maar was in de lead. Daarnaast zijn veel vragen beantwoord die je in een therapie nooit had kunnen beantwoorden. Ze besefte: Oh, er zat veel minder achter dan waar ik bang voor was. Hij toonde berouw en had de draad van zijn leven weer opgepakt. Ze hadden echt een goed gesprek en zij kon hem al haar vragen stellen.” 

“Na de overval durfde ze jarenlang niet meer in kleine ruimtes te stappen. Het gesprek met de dader vond plaats op de vijfde verdieping. Na het gesprek stapte ze met ons de lift in. Ik merkte bij haar nauwelijks angst meer. Dat vond ik wel het meest bijzondere en dat was heel mooi om te zien. Ik heb Belinda nog maar één keer gezien in een nazorggesprek. Het ging goed met haar en ze had geen verdere behandeling van mij meer nodig. Zo’n opsteker voor haar en zo’n successtory. Een hele andere insteek maar zó helpend!” 

 

Ervaringen van deelnemers

  • ervaring bemiddeling na overval Wesley
     "Van crimineel werd ik weer mens"

    “Dader zijn betekent niet dat de persoon volledig slecht is. Dit geldt ook voor mij. Ik heb spijt van de overvallen die ik heb gepleegd. Maar al heb ik dit gedaan, ik ben mijn daden niet. Ik wilde met de slachtoffers in contact komen om hun te vertellen hoe ik in de criminaliteit terecht ben gekomen.” Wesley*(24) vertelt over zijn ervaring met herstelbemiddeling.