Ilse van der Maesen

"Herstelbemiddeling kan heilzaam zijn"

17-06-2023

Wie met grote regelmaat een cliënt aanmeldt bij Perspectief is Ilse van der Maesen. Ilse werkt ruim 16 jaar als vrijwilliger bij de Algemene Dienstverlening bij Slachtofferhulp Nederland in de regio Arnhem. Herstelbemiddeling noemt ze bijna altijd in haar gesprekken met slachtoffers. 

“Ik denk dat er zoveel zit in non-verbale communicatie en in energieën tussen mensen. Er is veel dat wij niet zien. Ik denk dat daarmee al zoveel goed gedaan kan worden in een ontmoeting. Dat alleen al het zien van iemand en het ontmoeten van iemand negatieve lading kan wegnemen. En anders wel in een gesprek. Ik geloof daar heel erg in.” 

Hoe Ilse dan Perspectief Herstelbemiddeling onder de aandacht brengt, hangt af van de zaak. “Soms heel direct, en soms heel subtiel, met “ik leg hier een folder neer, kijk er láter maar eens naar…”. Maar ik noem herstelbemiddeling in 80-90% van mijn zaken. Angst bij een slachtoffer is vaak een haakje om herstelbemiddeling aan te bieden. Ik denk dat een ontmoeting veel angst of woede kan wegnemen.

Grensoverschrijdend gedrag in gezin

Een tijd geleden ging Ilse op huisbezoek bij een gezin waar seksueel grensoverschrijdend gedrag heeft plaatsgevonden door de stiefvader. “Toen heb ik me weer afgevraagd; ga ik Perspectief Herstelbemiddeling in dit geval noemen? Ja, ik ga het wél weer doen. Hoewel het erop lijkt dat – fysiek – samenwonen in de toekomst voor dit gezin uitgesloten is, zijn ze voorlopig op een aantal vlakken tot elkaar veroordeeld.” In de folder die Ilse het gezin gaf over herstelbemiddeling staat: Als betrokkenen elkaar kennen, kunnen zij ook afspraken maken, bijvoorbeeld over hoe met elkaar om te gaan en om herhaling te voorkomen.

"Je zag gewoon 25 kilo van zijn schouders vallen bij de ontmoeting met de veroorzaker"
Ilse is vrijwilliger bij Slachtofferhulp Nederland

Een andere zaak die ze aanmeldde bij Perspectief staat haar ook bij. “Een jongeman werd aangereden op zijn motor en lag flink in de poeier in het ziekenhuis. De veroorzaker liet niets van zich horen en dat stak het slachtoffer flink. Ik kan me zó voorstellen dat je dan denkt: waar blijft hij met zijn verhaal, met zijn excuses, met zijn belangstelling. Het contact is toen via Perspectief tot stand gebracht en die bemiddeling is heel heilzaam geweest. De bemiddelaar zei achteraf: Je zag gewoon 25 kilo van zijn schouders vallen bij de ontmoeting met de veroorzaker. Eigenlijk al direct bij binnenkomst, mooi toch!”

Standaard aanbod

Andere professionals zou ze de tip willen geven: waar het kan, doe het. “Hoe je het ter sprake brengt, dat vind ik helemaal niet moeilijk. Ik zeg vaak: ‘weet dat er een organisatie bestaat, Perspectief Herstelbemiddeling’ en geef uitleg. Over het prachtige werk, wat vaak zo helend is voor het slachtoffer en soms opvoedend en vaak óók helend kan zijn voor verdachte of voor veroorzaker.” Wat Ilse betreft zou het noemen en aanbevelen van Perspectief Herstelbemiddeling een standaard aanbod kunnen zijn.

"Ik zeg vaak: ‘weet dat er een organisatie bestaat, Perspectief Herstelbemiddeling’ en geef uitleg."
Ilse van der Maesen

Ook benieuwd naar wat herstelbemiddeling kan betekenen voor jouw cliënt? Meld diegene dan aan voor een vrijblijvend gesprek met een bemiddelaar uit de regio. 

Meld hier aan.

Ilse van der Maesen werkt bij Slachtofferhulp Nederland