Bemiddelaars Lien De Clercq en Francis Bakker (Moderator/Perspectief)
Lien De Clercq (l.) en Francis Bakker (r.)

Bemiddeling bij landsgrensoverschrijdende zaken

26/11/2020

Voor de nieuwste editie van het Tijdschrift voor Herstelrecht gingen we in gesprek met herstelbemiddelaars Lien De Clercq en Francis Bakker over landsgrensoverschrijdende zaken. Delicten en verkeersongevallen houden immers geen rekening met landsgrenzen. Lien werkt voor de Vlaamse organisatie Moderator Forum voor herstelrecht en bemiddeling en Francis voor Perspectief Herstelbemiddeling. Hoe werken zij samen als betrokkenen uit verschillende landen komen? 

In de afgelopen twee jaar hebben Lien en Francis meerdere zaken samen begeleid. Daarbij ging het onder meer om zeden- en verkeersdossiers. In hun samenwerking merken beide vrouwen dat de uitgangspunten die beide organisaties hanteren, zoals vertrouwelijkheid en vrijwilligheid van deelname, goed op elkaar aansluiten. Francis: "Ook merk ik dat de waarden en normen vrijwel overeenkomen en dat onze drive eigenlijk identiek is." 

Elke casus is uniek

Lien: "Elke keer beginnen we van een blanco blad. Elke casus is uniek, hoe gaan we dat gezamenlijk doen? Afstemmen om zo veel mogelijk op maat te werken. Ook al kennen we elkaar inmiddels goed, toch bespreken we elke keer opnieuw: hoe gaan we dit aanpakken?" Ook verschillen in cultuur, taal en woordgebruik spelen een rol, merken de bemiddelaars. Francis: "Daar hebben Lien en ik het zeker in het begin veel over gehad. Ik zei dan: de Belgische collega’s komen zo vriendelijk en aardig over, terwijl de Nederlander vrij duidelijk is en bot kan overkomen. Daar maken we wel grapjes over."

Complexe verkeerszaak

Samen begeleidden de ervaren bemiddelaars ook een zware en complexe verkeerszaak. Tijdens het traject bleek dat de veroorzaker veel eerder dan voorzien op vrije voeten was gekomen, iets waar de nabestaanden nog niet over waren geïnformeerd. Lien: "We hebben heel transparant overlegd. Wat als we het nu al brengen, wat als we het de volgende keer doen? Wat riskeren we?" Francis: " Dat beweegt een storm, een flinke storm…Maar omdat we al zo’n goed contact en vertrouwen hadden kunnen opbouwen, kon die storm ook weer gaan liggen."

Artikel

Meer weten over de gezamenlijke begeleiding door Moderator en Perspectief? Lees hier het volledige artikel.

Meer informatie over Moderator Forum voor herstelrecht en bemiddeling.