Els haar broer werd vermoord

Els spreekt met de moordenaar van haar broer

01/05/2019

Nadat haar broer Fred om het leven is gebracht door zijn partner, krijgt Els de behoefte om met de dader in contact te komen. Via Perspectief spreekt Els hem in de gevangenis. Vergeven is sinds dat moment voor Els duidelijk de weg.

Op maandag 12 juni 2017 zit Els in een klein, kaal kantoortje te wachten op een man. De zenuwen gieren door haar lijf. Ze kan elk moment een moordenaar in de ogen te kijken. ,,Hij huilde op de gang”, vertelt Els. ,,Het maakte me rustig. ‘Mij kan niets gebeuren’, ging er door me heen. Ik wist op dat moment: ik doe dit voor mezelf. En misschien heeft hij er ook iets aan. Hij heeft het ons nooit aan willen doen.”

Nadat haar broer Fred om het leven is gebracht door zijn partner, krijgt Els de behoefte om met de dader in contact te komen. Via Perspectief spreekt Els hem in de gevangenis. Vergeven is sinds dat moment voor Els duidelijk de weg. “Ik wilde leven, niet overleven. En leven kan alleen als je je hart laat spreken.”

"’Mij kan niets gebeuren’, ging er door me heen. Ik wist op dat moment: ik doe dit gesprek voor mezelf."
Els, heeft de moordenaar van haar broer vergeven

Niet iedereen in haar omgeving begrijpt Els en haar behoefte om met de dader in contact te komen. "Het brengt eenzaamheid als dierbaren het mij kwalijk nemen. Terwijl ik juist liefde wil verspreiden. Het ontwricht, als je niet vergeeft.”

Wat gaf voor jou de doorslag om met de dader in contact te komen?

“Ik wilde niet blijven steken in het proces, ik wilde de confrontatie aan om ervan te leren. Omdat ik niet wilde dat mijn broer Fred voor niets is gestorven.”

Wat heeft het contact je gebracht?

“Het moment dat hij me aankeek, nadat hij dat eerst niet durfde, is zo’n helend moment geweest. Dat is niet in woorden uit te drukken wat dat heeft betekend. Dat heeft me rust gegeven.”

Lees hier het hele verhaal van Els in het weekblad Vriendin.