Herstelbemiddeling is niet soft

Herstelbemiddeling is niet soft

20/11/2018

In het kader van de internationale week van herstelrecht, schreef Perspectief-directeur Henriëtte van der Klok een blog over herstelbemiddeling in detentie.

“Het gesprek heeft me echt door de detentie heen geholpen.” Zo opent onze directeur haar blog. Het zijn de woorden van Jason die tijdens zijn verblijf in de PI via Perspectief Herstelbemiddeling het gesprek aanging met één van zijn slachtoffers. "Het gesprek was een hele opluchting voor me, omdat ik er toch wel heel erg mee in mijn maag heb gezeten," aldus Jason.

Wroeging

Jason is één van de ongeveer duizend daders (en verdachten) die zich jaarlijks bij Perspectief aanmelden, meestal via verwijzers. Lang niet elke dader krijgt last van wroeging, toch is gemiddeld 70% van de aanmeldingen afkomstig van daders dan wel verdachten. Zo'n 7% zit op het moment van aanmelding vast. 

Moed

In haar blog benadrukt Van der Klok dat je moed nodig hebt om je aan te melden. Veel deelnemers vinden het spannend. Of in de woorden van Jason: "Ik weet nog goed dat ik voor het gesprek net zo zenuwachtig was als voor de grote zitting. Je weet toch niet hoe de ander zal reageren." Herstelbemiddeling is dus verre van soft!

De blog is geplaatst op de website van Dienst Justitiële Inrichtingen.

Van 18 tot en met 24 november is het Internationale Week van Herstelrecht. Perspectief besteedt in het kader van deze week met de hashtag #RJWeek via social media extra aandacht aan herstelbemiddeling: twitterfacebook en Linkedin.