Ervaring na misbruik
De persoon op de afbeelding is niet Rosanne.

Misbruikt: het verhaal van Rosanne

19/09/2017

In de derde aflevering van het TV-programma Misbruikt staat het verhaal van Rosanne centraal. Zij is slachtoffer geworden van seksueel misbruik. In haar zoektocht naar antwoorden en erkenning neemt ze ook contact op met Perspectief Herstelbemiddeling. Bemiddelaar Francis Bakker begeleidt het traject en gaat met haar in gesprek.

De gevolgen van seksueel misbruik zijn voor slachtoffers vaak zeer ingrijpend. Dat laat ook het verhaal van Rosanne zien. Al op jonge leeftijd misbruikt haar stiefvader haar en nog altijd worstelt ze met de gevolgen. Samen met Geraldine Kemper gaat ze op zoek naar antwoorden en erkenning. Een brief die haar stiefvader destijds vanuit detentie schreef, is aanleiding voor Rosanne om een beroep te doen op Perspectief.

Vertrouwelijk, vrijwillig en neutraal

Omdat een bemiddelingstraject altijd vertrouwelijk is, hebben de gesprekken tijdens de opnamen achter gesloten deuren plaats. Francis legt tijdens het eerste gesprek, stap voor stap, het traject uit. Ze bespreekt de wensen van Rosanne en wat haar verwachtingen zijn. Ook praat Francis met haar over wat het betekent als die verwachtingen niet uitkomen. Omdat deelname aan herstelbemiddeling altijd op basis van vrijwilligheid is, kan het zijn dat de andere partij niet ingaat op een verzoek.

Waardevol

Bij Rosanne komt die boodschap hard aan en ze is zichtbaar teleurgesteld. Maar als Geraldine haar enkele weken later vraagt hoe het met haar gaat, geeft ze aan dat onder meer de gesprekken met Francis haar goed hebben gedaan. Het maakt duidelijk dat, door de zorgvuldige begeleiding, herstelbemiddeling ook zonder contact tussen slachtoffer en dader waardevol kan zijn en zo bijdraagt aan verwerking.  

Ervaring

In de afgelopen jaren heeft Perspectief honderden zaken bemiddeld die te maken hadden met zedendelicten en seksueel misbruik, kort of langer geleden. Veel slachtoffers hadden hier baat bij. Vaak hebben zij vragen, bijvoorbeeld waarom het misbruik heeft plaatsgehad en waarom juist zij daarvan het slachtoffer werden. Ook kunnen zij in een bemiddelingstraject vertellen wat het met hen heeft gedaan en wat de gevolgen waren. Door de regie weer terug te nemen, gehoord te worden, duidelijkheid en erkenning te krijgen kan herstelbemiddeling rust geven.

Gemiddeld gaat ongeveer de helft van de mensen die via Perspectief worden benaderd, in op een verzoek tot bemiddeling. De vorm van contact hoeft niet altijd een gesprek te zijn, een brief of pendelbemiddeling is ook mogelijk. Het initiatief kan zowel van het slachtoffer als de dader komen.

Meer weten over onze werkwijze? Lees meer