Podcast tips over herstelbemiddeling

Podcasts over herstelbemiddeling

25/04/2024

De afgelopen jaren zijn er verschillende interessante podcasts verschenen waarin er over herstelbemiddeling wordt gepraat. We hebben ze voor je op een rijtje gezet. Missen we nog een podcast? Laat het ons weten door te mailen naar: communicatie@perspectiefherstelbemiddeling.nl

  • NRC Podcast: Mijn schuld  
    Dit is een zesdelige podcast van NRC en De Standaard. Roos van Ees en Wederik de Backer gaan in gesprek met mensen die ieder op hun eigen manier de fout in zijn gegaan. In aflevering 5 bijvoorbeeld is een pleger van seksueel kindermisbruik aan het woord. Kan je jezelf ooit vergeven als de maatschappij je als een monster ziet? 

Geweld

In deze podcast van Het Misdaadbureau gaat Maaike Timmerman in gesprek met Jordi. In zijn jeugd belandde Jordi in de criminaliteit met als dieptepunt een gewapende woningoverval. In de podcast vertelt hij hoe hij tot deze misdaden is gekomen en hoe hij mede door contact met slachtoffers via herstelbemiddeling, een weg richting herstel kon inslaan. Inmiddels zet Jordi zich in als jongerenwerker. 

In deze podcast gaan Frans Douw (gevangenisdirecteur) en Edwin Kleiss het gesprek aan met Anna Smith, zij is bemiddelaar bij Perspectief Herstelbemiddeling en Daphne, zij is een aantal jaar geleden neergestoken door haar ex en heeft aan herstelbemiddeling gedaan. Ze gaan in op hoe herstelbemiddeling in zijn werk gaat. 

Seksueel misbruik

In deze podcast doen Sonja en Ilonka hun verhaal over seksueel misbruik. Beiden gingen met hun dader in gesprek via Perspectief Herstelbemiddeling.

Petra Madelon de Graaf is op vijftienjarige leeftijd seksueel misbruikt door een man uit haar dorp. Zij heeft zelf haar dader zelf geconfronteerd. Daarnaast wordt er in deze podcast uitgelegd hoe Perspectief Herstelbemiddeling werkt. 

In deze podcast van Slachtofferhulp Nederland wordt er ingegaan op herstelbemiddeling. Johan Bac, bestuurder bij Reclassering Nederland, Nathalie de la Cousine, directeur Perspectief Herstelbemiddeling en Charlotte Bijl, juridisch adviseur bij Slachtofferhulp Nederland, bespreken wat de nauwere samenwerking tussen de drie organisaties op kan leveren voor slachtoffers en daders. En waarom herstelbemiddeling hen kan helpen.

Ook komt Eva aan het woord. Zij werd slachtoffer van seksueel misbruik door een vriend en ging met hem in gesprek via Perspectief Herstelbemiddeling. Ze vertelt in de podcast over het gesprek en wat het haar opleverde. “We merkten allebei dat het supergoed geholpen heeft.”

Verkeersongevallen

In deze podcast wordt er gesproken over veroorzakers van ongelukken. Bemiddelaar Petra Zoon vertelt over wat Perspectief Herstelbemiddeling kan betekenen bij verkeersongevallen. 

In deze podcast vertelt Sandra haar verhaal. Ze veroorzaakte een dodelijk verkeersongeval. Via Perspectief Herstelbemiddeling kwam Sandra in contact met de familie.