Groepsfoto deelnemers Belevingsdag 2019

Terugblik en films Belevingsdag

06/12/2019

Op 18 november, in de internationale week van herstelrecht, organiseerden wij voor het eerst een belevingsdag herstelbemiddeling. Op deze dag namen we professionals mee in de belevingen van mensen die herstelbemiddeling hebben ervaren. Ook konden aanwezigen een herstelbemiddeling zelf meemaken, als toeschouwer of als deelnemer. Van de drie workshops en de reacties van deelnemers op de workshop zijn nu filmpjes te bekijken.

Workshop 1: In gesprek met de ander

In workshop 1 waren de deelnemers aanwezig bij een gesprek tussen een slachtoffer en een dader van een zedendelict. Acteurs speelden een deel van het gesprek na tussen een vader die zijn dochter jarenlang had misbruikt. De andere mensen zijn bemiddelaars van Perspectief die de rol van steunfiguur spelen, en de bemiddelaar Anna die de zaak in het echt heeft begeleid. Bemiddelaar Anna: "Ik vond het heel spannend of wij door een casus na te spelen de intensiteit, spanning, en het bijzondere gevoel van een herstelgesprek over konden brengen. Of het zou lukken om de sfeer van een herstelgesprek te creëren met publiek er bij. Voor mijn gevoel zijn we hier, mede door het realistische acteerwerk van de acteurs, zeker in geslaagd."

"Mooi om te ervaren hoe het publiek doodstil heeft zitten kijken en daarna met mooie vragen kwam. Mooi dat het ze opviel dat wij niet zo zeer naar het delict kijken, maar echt naar de mens daarachter. Mensen beseften dat als je de menselijke kant aanspreekt van zowel de dader als het slachtoffer, dat er in (bijna) alle zaken sprake kan zijn van herstelbemiddeling."

Bekijk het filmpje van deze workshop: 

Workshop 2: Ervaringen uit de eerste hand

In deze workshop vertelden 3 ervaringsdeskundigen hoe zij door de gesprekken met de andere partij weer grip op hun eigen leven kregen. Daphne (werd neergestoken door haar ex), Els (haar broer werd vermoord) en Marco (veroorzaakte een dodelijk ongeluk) vertelden hoe herstelbemiddeling hen heeft geholpen het te verwerken en het een plaats in hun leven te geven.

Filmpje over workshop 2:

Bemiddelaars Angeli en Marjan begeleidden deze workshop. Marjan: "We mochten meekijken, meeleven en meevoelen met de belangrijkste beweegredenen die ze hadden om het proces van herstelbemiddeling met ons als bemiddelaar aan te durven gaan. In een muisstille ruimte vertelden de ervaringsdeskundigen over rouw en verdriet, angst en boosheid maar ook over emotioneel herstel, kracht en vergeving. Ontroerend hoe ieder op zijn eigen wijze weer open kan staan voor herstel en de kracht kan vinden om in het contact met de ander het herstel toe te laten."

Groepje mensen aan tafel

Regie terug nemen

"In de heftige verhalen van de ervaringsdeskundigen blijkt dat op een bepaald punt in de verwerking het echt belangrijk is dat je in het proces weer de regie terug neemt over je leven. Je bent niet alleen maar dat wat je is overkomen. Wat een indrukwekkende verhalen en wat een bijzondere persoonlijkheden. Ieder op zijn eigen wijze maar alle met een prachtige boodschap, namelijk dat er na een schokkende en traumatische gebeurtenis zeker herstel mogelijk is."

Workshop 3: Hoe bereid je met deelnemers een gesprek voor

In deze workshop nodigden we deelnemers uit om zich te verplaatsen in een slachtoffer of dader, die samen met één van onze bemiddelaars zich voorbereidt op een gezamenlijk gesprek. Hoe onderzoekt hij of zij welke wensen en motieven je hebt? Welke afspraken worden van tevoren gemaakt? Andere aanwezigen worden als steunfiguur bij dit proces betrokken.

Bemiddelaar Silvia was een van de begeleiders van deze workshop: "Mooi hoe onze ketenpartners hun rollen ijzersterk neerzetten als slachtoffers van ongeval en de chauffeur met steunfiguur! Wat een inlevingsvermogen, zelfs de bijbehorende emoties waren zichtbaar bij de rolspelers. De vragen welke zowel de rolspelers als het publiek stelden waren ‘to the point’,  zinvol en zorgden ervoor dat we met de workshop duidelijk hebben kunnen laten zien hoe wij werken en wat het proces van bemiddeling al direct bij de start teweeg brengt bij de deelnemers."

Filmpje workshop 3:

Deelnemers Belevingsdag 2019

Bekijk ook het filmpje met impressies van de belevingsdag: