NRC Handelsblad Na 35 jaar oog in oog met de dader

Zedenslachtoffer praat vaker met dader

22/05/2020

In 2019 kreeg Perspectief aanzienlijk meer aanmeldingen binnen voor bemiddeling na een zedendelict. NRC besteedt aandacht aan deze ontwikkeling. Journalist Kim Bos sprak met een deelnemer aan een bemiddelingstraject. Hij werd als kind ernstig misbruikt en ging in gesprek met de dader.

Het misbruik was al meer dan 35 jaar geleden abrupt gestopt toen ze in april vorig jaar tegenover elkaar zaten in een zijkamer van de tbs-kliniek. „Ik wil dat je me aankijkt”, zei E., het slachtoffer, tegen A., de dader, die schuldbewust zijn hoofd liet hangen. In zijn handen had E. een vel papier, waar hij vanaf las wat hij al die tijd al tegen A. had willen zeggen. Nu, terugkijkend:

"Ik wilde een punt zetten in plaats van een komma."

Lees hier het volledige ervaringsverhaal in NRC Weekend: Na 35 jaar oog in oog met de dader: 'Ik heb het beest in de bek gekeken.'

Meer aanmeldingen

Vorig jaar was er een sterke stijging te zien van het aantal zedengerelateerde trajecten. Schommelde dit aantal de afgelopen jaren tussen 5 en 7 procent van het totaal aantal aanmeldingen, vorig jaar was dit 11%. In deze zaken komt het vaker tot contact tussen partijen en is vaker sprake van direct contact, in de vorm van een gesprek.

Lees ook: Zedenslachtoffer praat vaker met dader.

Geïnteresseerd in ons jaarverslag met alle resultaten over 2019? Herstellen doe je samen.