Het spijt mij
"Het spijt mij" over bemiddeling

Boek ‘Het spijt mij’ Over bemiddeling na een verkeersongeval

25/04/2019

De chauffeur van een schoolbus die door een ongelukkig manoeuvre zijn vaste begeleidster overrijdt. Een mama van twee die een seconde niet goed oplet, een klap hoort en dan haar hart voelt stilstaan omdat er achter haar auto een scholier ligt. Een jongen die omkomt bij een ongeval terwijl zijn vriend achter het stuur ervan afkomt met een whiplash. Een vrouw die het zebrapad oversteekt en wordt gegrepen door een automobilist die vervolgens doorrijdt.

In het boek Het spijt mij volgt Sabine Cocquyt de bemiddeling die na zo’n tragische gebeurtenis wordt opgestart. Het zijn stuk voor stuk verhalen die de kracht van bemiddeling tonen. Zoals dat van Viviane, die haar zoon verloor bij een ongeval en via een bemiddelaar in contact kwam met de veroorzaker.

“Zelf wond ik er in mijn brieven geen doekjes om hoe slecht wij ons voelden. Ik heb hem nooit gespaard. Hij moest weten hoe onnoemelijk zwaar het voor ons was. Dat we slecht sliepen. Dat ik niet meer kon werken. Dat onze dochter het zo moeilijk heeft, nu ze als enig kind achterblijft.”

“En toen ik op een bepaald moment hoorde dat hij opnieuw uitging en veel dronk, schold ik hem in mijn brieven de huid vol. Hoe kon hij!! Mijn brieven waren confronterend maar nooit hatelijk. En altijd heeft hij geantwoord. Op elke brief. Dat maakte dat ik hem als een mens kon zien.” Lees dit verhaal verder op Sociaal.Net.

De verhalen in het boek maken duidelijk hoe verschillend en uniek elke bemiddeling is. ‘Wat is er precies gebeurd? Waarom is dit gebeurd?’ zijn vragen die beide partijen bezighouden en die vaak het vertrekpunt zijn. De vraag 'Hoe heeft dit kunnen gebeuren' had ook Maria, die werd aangereden toen ze de straat overstak. En ook al kreeg zij geen antwoord op die vraag, toch is ze tevreden over de bemiddeling. “Dat ik hem gezien had, dat hij berouw toonde, dat hij zich inleefde en zich zorgen maakte over mij, dat was uiteindelijk het belangrijkste, voelde ik.”

Het boek Het spijt mij – Over bemiddeling na een verkeersongeval van Sabine Cocquyt is verkrijgbaar onder andere via Bruna en Libris. De bemiddelingen beschreven in het boek worden uitgevoerd door de Vlaamse organisatie Moderator vzw. Moderator werkt op een vergelijkbare wijze als Perspectief Herstelbemiddeling.

Meer weten over bemiddeling na een verkeersongeval? Lees verder.