Sabine en Fleur
Links op de foto Fleur van der Bij, hier in gesprek met schrijfster Sabine Cocquyt

“Praten helpt iedereen vooruit“

02/02/2019

Door een verkeersongeval verliest Fleur van der Bij op jonge leeftijd haar zusje Ylse. Jaren later en na een reis langs de Nijl beseft ze wat de impact is geweest. In de Volkskrant schrijft ze een indringend essay en houdt een pleidooi voor contact tussen betrokkenen.

Fleur van der Bij schrijft ook een boek over haar reis en haar onverwerkte trauma. In de eindfase dringt zich opeens de vraag op “Wie was eigenlijk de man die Ylse doodreed en hoe is het hém al die jaren vergaan?“ Ze schrijft een tweede boek, Verkeersslachtoffer 22/10, dat onlangs verscheen.

Zoektocht

Tijdens haar zoektocht beseft Fleur van der Bij hoe belangrijk contact kan zijn. Zelf ontmoet ze de zoon van de automobilist. In de Volkskrant schrijft ze: “Juist in een situatie met slachtoffers en veroorzaker die het ongeluk ook niet had gewild, denk ik dat onderling contact kan helpen.“

“Een veroorzaker kan de onzekerheid wegnemen bij slachtoffers en nabestaanden. Dat kan de sleutel zijn tot heling en verwerking. Slachtoffers en nabestaanden kunnen op hun beurt soms gewetenswroeging of schuldgevoelens wegnemen bij de veroorzaker. Door te praten  help je elkaar het leven weer op te pakken nadat het noodlot heeft toegeslagen.“   

Verwerking

“Een veroorzaker kan de onzekerheid wegnemen bij slachtoffers en nabestaanden. Dat kan de sleutel zijn tot heling en verwerking. Slachtoffers en nabestaanden kunnne op hun beurt soms gewetenswroeging of schuldgevoelens wegnemen bij de veroorzaker. Door te praten help je elkaar het leven weer op te pakken nadat het noodlot heeft toegeslagen.“  

Lees hier het volledige artikel in de Volkskrant.

Luister een interview met Fleur van der Bij terug op NPO Radio 1.