Mick en Jan Smits
Mick en Jan Smits (privéfoto, via de Volkskrant)

"Ik ontmoette de jongen die mijn man had aangereden"

02/03/2021

Soms is er bij betrokkenen van een ongeval snel behoefte aan contact met elkaar. Soms komt een verzoek tot contact te vroeg en wil een betrokkene na langere tijd alsnog in gesprek om te praten over de ingrijpende gebeurtenis. Mick Smits Hattink verloor haar man Jan Smits aan de gevolgen van een fietsongeluk. Aan Volkskrant Magazine vertelt ze hoe ze een jaar na het ongeluk de jongen ontmoette die haar man had aangereden. "Hij heeft alleen maar gehuild. Ik heb gezegd dat ik hem niks kwalijk nam."

Jan Smits (91) kwam na zijn dagelijkse fietstocht niet meer thuis. Twee politieagenten kwamen haar vertellen dat hij was overleden. Ze waren 51 jaar samen geweest. "Ik riep keihard: ‘Dat kan niet! Dat kan niet!’ Ze kwamen binnen en vertelden dat Jan verongelukt was. Terwijl hij fietsend overstak, was hij aangereden door een auto."

Kort na het ongeval kwam via Perspectief Herstelbemiddeling het verzoek tot contact van de jongen die haar man had aangereden. "Maar ik wilde er nog niks mee te maken hebben, het was me nog veel te vroeg. Ik vond dat het van mij moest komen, ik wilde zelf het tijdstip bepalen."

Traumatisch

Een jaar later ontmoette ze de jongen alsnog, via Perspectief-bemiddelaar Manon.

"Ik heb gezegd dat ik hem niks kwalijk nam. Hij vertelde dat hij na het ongeluk met zijn studie was gestopt, hij kon niet meer verder. Hij had extra rijlessen gekregen om zijn angst te overwinnen. Toen we afscheid namen, stond hij tegenover mij met dikke tranen in zijn ogen. ‘Mag ik u een knuffel geven?’, vroeg hij. Ik zei: ‘Ja, dat mag.’ Arme jongen. Voor mij was het traumatisch, maar voor hem ook.’"

Lees het hele verhaal op De Volkskrant.

 

 

Herstelbemiddeling na een ongeval

Ook betrokken geweest bij een verkeersongeval of verkeersmisdrijf of ken je iemand die hierbij betrokken was? Lees verder hoe herstelbemiddeling werkt: Herstelbemiddeling na een ongeval.