Auteurs Fleur van der Bij en Sabine Cocquyt
Fleur van der Bij (l.) en Sabine Cocquyt (r.)

De impact van een verkeersongeval

30/06/2020

Het Tijdschrift voor Herstelrecht ging in gesprek met de Nederlandse Fleur van der Bij en de Vlaamse Sabine Cocquyt. Beiden zijn nabestaande van een dodelijk ongeval en schreven meerdere boeken over de zoektocht die deze gebeurtenis in gang zette.

Het interview had plaats op het landelijk kantoor van Perspectief in Utrecht. Beide vrouwen spraken openhartig met elkaar over de impact die het ongeval heeft gehad. Maar ook over of er bij verkeersongevallen strenger of passend gestraft moet worden en over de (on)mogelijkheden van herstelrecht.

Missing link

Fleur: “Als je een onverwerkt trauma hebt, haalt dat je altijd een keer in […] Je bent voor je leven verbonden met mensen met wie je nooit verbonden had willen zijn. Het is de missing link. Als je er niks mee doet, laat je zoveel liggen.”

Sabine: “Het is belangrijk verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen verhaal. Ga je ermee aan de slag om dat vervolgens een beetje achter je te laten ? Of laat ik het wegen op mijn omgeving, mijn kinderen, mijn familie?” 

Lees hier het volledige interview.