Na een verkeersongeval

Radio-uitzending NPO Radio 1 over verkeersongevallen

09/05/2023

In het programma ‘5 dagen…’ op NPO Radio 1 stond afgelopen week de alarmerende stijging van het aantal verkeersdoden centraal. Verschillende mensen vertelden in het programma hun ervaringen met dit thema. Zo ook Sandra, een veroorzaker van een verkeersongeval. Zij reed als autobestuurder een man op een fiets aan, die dit ongeval niet overleefde. 

In de uitzending vertelde Sandra over waar zij doorheen ging en wat zij ervoer. Ze wilde al snel na het ongeval contact met de nabestaanden om hen te ondersteunen. Na een tijd gebeurde dit ook, onder begeleiding van een bemiddelaar van Perspectief Herstelbemiddeling. De bemiddeling was voor Sandra een beladen en emotioneel, maar vooral helend gesprek. Ze kon in dit gesprek haar medeleven tonen en laten weten dat het ongeluk niet met opzet was gebeurd. Dit zorgde voor afsluiting. 

Ook onze bemiddelaar Anna kwam aan het woord in de uitzending. Anna legde uit hoe herstelbemiddeling helpend zou kunnen zijn na een ongeval.  ‘Je bent zonder dat je het wilde aan elkaar verbonden door zo’n ongeval en door een gesprek kun je toch wat van elkaar loskomen en weer verder.’ 

Daarnaast, vertelde ook de dochter van het slachtoffer, Manouk, over de impact die het op hen had. Ze merkte dat de veroorzaker een aantal puzzelstukjes van de gebeurtenis had en de familie, als nabestaanden, ook puzzelstukjes hadden. Door met elkaar in gesprek te gaan, konden ze samen de puzzel voor iedereen compleet maken. Ook vertelde ze dat ze het fijn vond dat de vragen die ze hadden beantwoord werden. 

Een ongeval meemaken heeft dus grote invloed op de levens van alle betrokkenen. Herstelbemiddeling kan meer rust geven en helpen bij de verwerking. Heb je iets vergelijkbaars meegemaakt en wil je meer weten over wat Perspectief voor jou kan betekenen? Kijk op onze website voor meer informatie.

Luister hier de uitzending voor het hele gesprek met Sandra, Anna en Manouk.