Kampioen: Een ongeluk veroorzaakt, hoe ga je dan verder?
Hoe moet je verder leven als je betrokken bent bij een (dodelijk) ongeval? Sandra, Henk en Eva vertellen in de Kampioen, het ledenblad van de ANWB, over de dag waarop hun leven veranderde. Over hoe ze met de gevolgen van het ongeluk omgaan en hoe ze in gesprek gingen met slachtoffers en nabestaanden.
Sandra (56) zat in haar auto en zag op een rotonde een fietser over het hoofd. De man overleed. Uit onderzoek bleek de verkeerssituatie op de rotonde onveilig. 'De man overleed uiteindelijk een dag na het ongeluk. Dat was de enige informatie die ik kreeg.' Sandra heeft een gesprek gehad met de volwassen kinderen van het slachtoffer. ‘Dit gesprek is zo helend voor mij geweest en heeft me bevrijd van een brandend gevoel van schuld.’
Op kerstavond 2020 reed Eva (25) een fietser aan. De mevrouw op de fiets lette niet goed op; het was niet de schuld van Eva. De fietser overleed. De zus van het slachtoffer wilde daarna graag met Eva in gesprek om aan te geven dat haar niets te verwijten viel. 'Haar zus ontmoeten was een belangrijke afsluiting.' Lees haar verhaal op onze website.
Lees de interviews met Sandra, Henk en Eva in de Kampioen, nr 1 januari 2023.
Herstelbemiddeling na een ongeluk
Contact tussen betrokkenen kan beiden helpen een stap te zetten in het verwerkingsproces. Bemiddelaars van Perspectief Herstelbemiddeling leggen het eerste contact en begeleiden het gesprek of een briefwisseling tussen slachtoffers of nabestaanden en veroorzakers. Bemiddeling kan ook als er sprake is van een strafbaar feit.
Lees meer over herstelbemiddeling na een ongeval.
Direct aanmelden voor een informatiegesprek kan ook.