Podcast Daphne herstelbemiddeling
Daphne ging in gesprek met haar ex-partner die haar heeft neergestoken

Podcast: ‘Geen monster van iemand maken maar praten’

06/07/2021

In de  Prisonshow podcast van oud-gevangenisdirecteur Frans Douw en radiomaker Edwin Kleiss staat in aflevering 97 herstelbemiddeling centraal. Te gast zijn Daphne Sies en Anna Smith. Anna is bemiddelaar bij Perspectief en Daphne werd ruim 9 jaar geleden neergestoken door haar ex-vriend. Zij ging via Perspectief met hem in gesprek.

Frans Douw vertelt in de indrukwekkende podcastaflevering dat hij als gevangenisdirecteur veel met herstelbemiddeling te maken heeft gehad. Hij  was zeer onder de indruk van de zorgvuldige manier waarop de ontmoetingen werden begeleid tussen mensen die een delict hadden gepleegd en degenen die daar slachtoffer van waren of hun nabestaanden.

Oud-deelneemster Daphne vertelt op invoelende wijze hoe ze na de ontmoeting met de dader verder kon met haar leven. “De emoties die eruit kwamen tijdens het gesprek hebben me heel erg geholpen omdat het toen realistisch werd. Dat is heel pijnlijk maar ook goed. Want daarmee komt er een weg vrij om weer te gaan belopen en niet stil te blijven staan. En dat enge van dat monster dat me steeds achtervolgde, dat vloeide weg tijdens dat gesprek. Dat heb ik er aan gehad, en dat is heel veel.”

Elkaar helpen

Bemiddelaar Anna Smith haalt een voorbeeld aan van nabestaanden van een verkeersongeval met dodelijke afloop. De nabestaanden hadden van de bestuurder van de vrachtwagen een monster in hun hoofd gecreëerd, iemand die nonchalant was en er helemaal geen gevoel bij had. “Op het moment dat ze elkaar ontmoetten, zagen de nabestaanden dat het tegenovergestelde waar was en dat de bestuurder er bijna aan onderdoor ging na wat er was gebeurd. Die mensen hebben elkaar kunnen helpen.”

“Ik ga weer leven"

Daphne had jaren later nog een tweede bemiddelingsgesprek met de dader. “Toen heb ik echt hoofdstukken kunnen sluiten. Ik voelde me letterlijk 10/20 meter groter dan hem. Dat maakte dat ik echt de regie weer helemaal nam. Die had ik al wel gepakt, ook na het eerste gesprek. Toen voelde ik: ik ga weer bewegen en ik ga weer leven, en dat is ook heel belangrijk. Maar na het tweede gesprek kon ik het écht afsluiten.” 

Podcast delen

Aan het eind van de aflevering doet Frans Douw nog een oproep om de  podcast vooral verder te delen, want in zijn eigen woorden:  “ik weet dat het voor veel mensen heel belangrijk is om dit te horen.”

Luister de podcast (en deel) oa via Podbean of Spotify: