Daphne werd neergestoken door haar ex
Daphne werd neergestoken door haar ex

Daphne werd neergestoken door haar ex: "Ik ben nu pas boos"

08-01-2019

Bijna zeven jaar geleden steekt de ex-partner van Daphne haar neer. In het themanummer over vergeving, van het Tijdschrift voor Herstelrecht, vertelt Daphne over haar verwerkingsproces: "Ik ben nu pas boos. En dat bevalt me wel." Een verhaal over vergeving én de grenzen van vergeving.

"Ik vond het doodeng om hem tijdens de rechtszitting voor het eerst weer in de ogen te kijken. Dus voor het zover was, zocht ik hem op in de gevangenis, samen met een bemiddelaar." Door het gesprek is Daphne minder bang om naar de zitting te gaan. Ook helpt het haar hem te herinneren als mens en niet als monster. "Ik wilde niet verder met dat monsterlijke beeld van hem, ik wilde het juist achter me laten."

Vergeving

Als Daphne haar ex jaren later tegenkomt, zegt ze: "Ik vergeef je wat je hebt gedaan en ik wens je alle geluk." Ze is stellig over haar keuze van destijds om hem te vergeven voor wat hij deed. "Als je vergeeft, heb je zelf de regie. Ik heb dat toen echt voor mezelf gedaan." Niet iedereen begrijpt dat. "Veel mensen om me heen waren boos over wat hij had gedaan. Ik niet."

Boosheid

Bijna een jaar geleden komt die boosheid alsnog. "Mijn therapeut zei dat ik een brief moest schrijven met al mijn boosheid erin. Er kwam een bagger uit waar ik zelf eng van werd. Mijn boosheid kwam dus pas na zes jaar. Waar ik boos om ben en blijf, is waar ik nog steeds elke dag mee wordt geconfronteerd: de gevolgen. Daar heb ik last van. Maar laat me maar boos zijn. Ik merk dat het me helpt."

Bemiddeling

Daphne overweegt of ze misschien nog een keer met Perspectief een bemiddelingstraject ingaat. "Mijn omgeving zal het heel moeilijk vinden. Het doet te veel pijn bij anderen. Blijkbaar heb ik het in mijn eigen tempo gedaan. Maar ik besef dat vergeving grenzen heeft en een stukje daarvan is waarschijnlijk utopie geworden."

Lees hier het volledige artikel. In het artikel komt ook Perspectief-bemiddelaar Francis aan het woord. Zij vertelt over haar ervaringen met vergeving in de trajecten die zij begeleidt.

Tijdschrift voor Herstelrecht

Andere artikelen lezen uit het themanummer van Tijdschrift voor Herstelrecht? Klik dan hier.