Samenspraak

Samenspraak: gespreksgroepen vanuit verschillende perspectieven

In Samenspraak komen daders, slachtoffers en naasten van slachtoffers en daders, met elkaar in contact in een aantal groepsgesprekken. Deze betrokkenen hebben allemaal hetzelfde type misdrijf meegemaakt, maar niet dezelfde gebeurtenis. Daarnaast zijn ook twee burgers als vertegenwoordigers van de maatschappij onderdeel van de groep. Iedere deelnemer krijgt de kans om vanuit eigen perspectief te vertellen over en te luisteren naar de verschillende aspecten en gevolgen van een misdrijf. 

In het najaar van 2024 zijn er twee groepen in twee PI's gestart met als onderwerp geweldsmisdrijven. In het voorjaar van 2025 (start maart 2025) start een groep met thema verkeersongevallen. In de toekomst komen er ook groepen met andere onderwerpen zoals seksuele misdrijven. 

In zes losse bijeenkomsten gaat de groep in gesprek met elkaar over de gebeurtenis die ze hebben meegemaakt. Ze bespreken dit aan de hand van vijf verschillende thema’s: 

  • Introductie en kennismaking 
  • Impact gebeurtenis 
  • Emoties 
  • Verantwoordelijkheid 
  • Herstel en afsluiten 

Uiterlijk een halfjaar na de laatste bijeenkomst wordt de deelnemers nog een terugkombijeenkomst aangeboden. 

Waarom Samenspraak?

Bij herstelbemiddeling staat voorop dat deelname vrijwillig is. Het lukt daarom niet altijd om het contact tot stand te brengen. Bijvoorbeeld omdat de ander niet in gesprek wil of durft. Ook kan het zijn dat bijvoorbeeld de dader niet bekend is. Om de mensen die de wens hebben contact met de ander te hebben toch te kunnen helpen, bieden wij deze nieuwe vorm van bemiddeling aan. In de Samenspraak bijeenkomsten kunnen slachtoffers, daders, naasten van beiden en burgers in gesprek gaan over de gevolgen van een misdrijf. 

Door te praten met andere betrokkenen van eenzelfde soort gebeurtenis, kun je toch een stap zetten in je herstel en mogelijk weer de regie nemen over dit proces. Wat deelname aan Samenspraak kan opleveren is voor iedere persoon anders. In een oriënterend intakegesprek bespreken we wat jouw wensen en verwachtingen zijn, en of Samenspraak daaraan kan bijdragen. 

Interesse?

Heb je interesse om aan een groep deel te nemen? Vul dan hieronder het inschrijfformulier in. Ben je al aangemeld voor een bemiddeling, laat dan de bemiddelaar weten dat je interesse hebt. 

Vragen kun je stellen via de mail: samenspraak@perspectiefherstelbemiddeling.nl. Je kunt ook altijd ons aanmeldpunt bellen: 030 – 234 0045.

Reacties van deelnemers

  • "Het heeft een hoop gebracht. De dader kon uitleggen wat bij hem triggerde en wat verder de keuzes zijn geweest. Je kunt elkaar in de ogen aankijken en het is een wederzijds proces. Ik kon hem ook meegeven welke impact de gebeurtenis op de lange termijn heeft. Aan alle kanten heel positief geweest."
  • "Het maakt dat ik iets beter kan slapen en makkelijker over straat kan. Het heeft niet álles weggehaald, maar het heeft in die zin wel een stukje herstel gebracht.”
  • “Ik heb me gewaardeerd gevoeld en dat is voor mij heel groot herstel. Ik heb er veel begrip ervaren, een luisterend oor en ook richting slachtoffers dat je nader tot elkaar komt. Het geeft mij een plaatsje in de maatschappij. Dat is het mooiste cadeau wat ik erbij kon krijgen."

    (reacties van deelnemers van een Samenspraak groep in het najaar van 2023) 

Wie doet mee?

Een Samenspraakgroep bestaat uit:

  • Twee slachtoffers of nabestaanden 
  • Twee daders of plegers of veroorzakers
  • Twee naasten (één van een slachtoffer en één van een dader, dit kan bijvoorbeeld een partner zijn, of een ouder)
  • Twee burgers 

Wanneer?

In het voorjaar van 2025 (start midden maart) organiseren we een Samenspraak groep met thema verkeersongevallen. Ben je betrokken geweest bij een verkeersongeval, als slachtoffer, nabestaande, veroorzaker of naaste van iemand die bij een ongeval betrokken is geweest? Meld je dan aan via het formulier hieronder en we benaderen je voor een intakegesprek om te kijken of het iets voor je kan zijn. 

Deelnemen? Schrijf je in via dit formulier.

Ik neem graag deel als

Ontstaan Samenspraak

Samenspraak zijn wij gestart met als voorbeeld onze zuiderburen. Onze collega’s van Moderator vzw in Vlaanderen zijn een aantal jaar geleden begonnen met herstelgerichte dialooggroepen. In deze video zie je meer over het hoe en waarom en een aantal deelnemers die erover vertellen. Livestream webinar SAMENSPRAAK | Herstelgerichte dialooggroepen – 29 april 2021 (herbekijken) – Moderator vzw 

In de Franse film Je verrai toujours vos visages is een groepsgesprek nagespeeld. Het geeft een mooi beeld van hoe het zou kunnen verlopen. De film kun je (tegen betaling) bekijken via Pathé Thuis