Sonja zocht na 19 jaar contact met de man die haar verkrachtte
Beeld: Wendyonline.nl

Dader onder ogen komen

12/12/2022

Sonja zocht na 19 jaar contact met de man die haar verkrachtte (Wendyonline.nl)

Op een nacht in september 2003 veranderde het leven van Sonja Graansma compleet. Ze werd verkracht door een onbekende man. Jarenlang kon ze dit niet uiten tot ze in zag dat er ook in hem een goed mens zit. Dit jaar ging ze met hem het gesprek aan en kon ze hem vergeven voor zijn daden. 

 

‘Na al die jaren wilde ik hem recht in de ogen aankijken. Inmiddels is het 19 jaar geleden, maar ik had al die tijd wel een plaatje van hem in mijn hoofd gehouden. Bij iedereen op straat die op hem lijkt, vroeg ik mij af of dat hem was. Daarom vond afgelopen jaar onze ontmoeting plaats. Er zijn zoveel momenten geweest waarop ik mezelf afvroeg waarom ik het ging doen. Het was voor mijn omgeving ook niet makkelijk, zij snapte niet waarom ik het deed. Voor mij was het het laatste puzzelstukje.

‘Ik heb hem vergeven om verder te kunnen met mijn leven’
Sonja

De nacht van de verkrachting had ik de regie niet in handen, daarom wilde ik dat alles op die dag op mijn manier ging. Hij zat in het kamertje te wachten en ik kwam binnenlopen op het moment dat ik daar klaar voor was. Met een gereserveerd gevoel liep ik naar binnen. Ik zat in een veilige setting tegenover de man die mij zoveel onveiligheid heeft gegeven. De angstige 20-jarige Sonja voelde ik in mij opkomen. Over het gesprek kan ik niks kwijt, omdat het allemaal vertrouwelijk was. Dat maakte het extra lastig, want zo kon ik het met niemand delen. Het had zo’n impact op mij dat ik na het gesprek trillend in bed lag. Maar voor mij was dit het waard. Ik heb de antwoorden gekregen op de vragen waarmee ik jarenlang zat. Ik kon hem, met hulp van de begeleiding Perspectief Herstelbemiddeling, eindelijk zien en spreken als mens en niet meer als monster.’

Lees het hele verhaal van Sonja op Wendyonline.nl.

Herstelbemiddeling na seksueel misbruik

Lees verder over hoe herstelbemiddeling na seksueel geweld of seksueel grensoverschrijdend gedrag de betrokkenen kan helpen. 

Of neem direct contact op met ons om te bespreken hoe wij jou kunnen helpen.