Afbeeldingen meldingen na seksueel misbruik

Nu.nl: Aantal meldingen over seksueel grensoverschrijdend gedrag neemt nog steeds toe

03/10/2022

Nog altijd komen er meer meldingen over seksueel grensoverschrijdend gedrag bij meldpunten en organisaties binnen dan voor de onthullingen rond The voice of Holland. Dat blijkt uit een rondgang van NU.nl.

Lees het bericht op Nu.nl.

Zo ontving Slachtofferhulp Nederland dit jaar al meer dan tienduizend meldingen. Dat is ruim 10 procent meer dan de jaren ervoor. Ook Centrum Seksueel Geweld (CSG), meldpunt Mores en Perspectief Herstelbemiddeling zien een structurele toename.

Perspectief Herstelbemiddeling behandelt jaarlijks zo'n veertienhonderd zaken. "In 2020 ging 10 procent daarvan over seksueel misbruik en seksueel grensoverschrijdend gedrag. Dit jaar geldt dat voor ruim 33 procent van de zaken", zegt Anna Pastor van Perspectief Herstelbemiddeling.

Zedenpolitie wijst op mogelijkheid herstelbemiddeling

"Maar 7 procent van de aangiftes van seksueel geweld leidt tot een veroordeling", zegt Roy Heerkens van Slachtofferhulp. Vaak is sprake van een een-op-eensituatie zonder getuigen en een gebrek aan forensisch bewijs, doordat slachtoffers vaak niet direct aangifte doen. Sinds de onthullingen bij The voice of Holland wijst de zedenpolitie steeds vaker op de mogelijkheid tot herstelbemiddeling.

Zowel slachtoffers als daders van zedendelicten kunnen bij Perspectief Herstelbemiddeling terecht. Soms zitten beide partijen met vragen of zijn er afspraken nodig over de omgang voor het geval ze elkaar tegenkomen. De organisatie helpt hen daarbij.

Lees het gehele bericht op NU.nl

Meer weten over wat wij kunnen doen na seksueel misbruik? Lees hier verder.