Herstelbemiddeling na seksueel misbruik

De Volkskrant: Vraag om herstelbemiddeling neemt toe bij slachtoffers zedenmisdrijven

16/05/2022

De Volkskrant van zaterdag 14 mei 2022 besteedde aandacht aan slachtoffers van zedenmisdrijven (en grensoverschrijdend seksueel gedrag) die steeds vaker zich aanmelden bij ons voor contact met de verdachte of dader.

Het aantal zedenslachtoffers dat kiest voor herstelbemiddeling met de verdachte neemt snel toe. Vorig jaar verdubbelde het aantal slachtoffers dat in gesprek wilde: van 120 tot 231 (zie voor meer cijfers: Jaarverslag 2021). En ook dit jaar zien wij de vraag verder toenemen. 

Lees het bericht in De Volkskrant. 

Politie

Directeur Nathalie de la Cousine verklaart de toename door de groeiende maatschappelijke aandacht voor zedenmisdrijven. Bovendien wijst de politie steeds vaker slachtoffers op de mogelijk van herstelbemiddeling.

Uit eerdere onderzoeken blijkt dat herstelbemiddeling bij slachtoffers gevoelens van boosheid en angst kan verminderen, stelt ze. ‘En dat het bij daders de kans op recidive kan verminderen.’

Dezelfde vriendengroep

Wie zich aanmeldt voor herstelbemiddeling krijgt eerst een verkennend gesprek. Als wordt besloten door te gaan, wordt de andere partij benaderd voor een verkennend gesprek. ‘Daarna volgen voorbereidende gesprekken over de verwachtingen. De een kan een excuses willen, maar het kan zijn dat de ander die niet gaat geven. Daarop moet je je voorbereiden.’ Het gesprek hoeft niet te leiden tot verzoening. De la Cousine: ‘Maar het kan ook leiden tot afspraken over hoe je met elkaar omgaat als je elkaar tegenkomt. Soms delen verdachte en slachtoffer dezelfde vriendengroep, bijvoorbeeld.’

Lees meer over herstelbemiddeling na seksueel misbruik.