Sonja vertelt haar verhaal voor de camera van EenVandaag
Sonja vertelt haar verhaal voor de camera van EenVandaag

EenVandaag over herstelbemiddeling na seksueel misbruik

26/01/2023

Sonja sprak haar verkrachter: 'Ik ben oké met hem'

Steeds meer zedenslachtoffers vragen om bemiddeling met 'hun' dader. Ook Sonja ging in gesprek met de man die haar bijna 20 jaar geleden verkrachtte. "Ik voel meer rust", zegt ze. "Ik kan hem nu tegenkomen op straat." Ze vertelde haar verhaal en ervaring met herstelbemiddeling voor de camera van het programma EenVandaag. 

Lees het verhaal van Sonja en bekijk het item bij EenVandaag terug

Perspectief Herstelbemiddeling brengt slachtoffers en daders van ieder type misdrijf met elkaar in contact. Afgelopen jaar zagen wij een toename van het aantal zedengerelateerde zaken. Het aandeel zedenzaken steeg van 22 procent (231 zaken) in 2021 naar 32 procent (396 zaken) in 2022.

Dader tegenkomen

Het ging in die zaken om seksueel grensoverschrijdend gedrag, seksueel misbruik, seksueel geweld (verkrachting) of incest. Slachtoffers kunnen altijd ook nog aangifte doen, maar vaak kiezen ze niet voor deze soms moeilijke weg, ook omdat bewijs er vaak niet is of mager is. Of omdat ze de dader kennen en ze hem of haar nog tegen komen. 

"Slachtoffers melden zich bij ons omdat ze vaak nog iets willen met wat er gebeurd is", zegt bemiddelaar Nele Balk. "Ze willen bijvoorbeeld erkenning krijgen voor wat er gebeurd is. En degene met wie het gebeurd is, in de ogen kunnen kijken, kunnen vertellen wat het met ze gedaan heeft en welke impact de gebeurtenis op hun leven heeft."

Cirkel is rond

Ook Sonja wilde met de dader in gesprek. "De eerste paar jaar stond ik vol boosheid en angst in het leven, pijn en woede. Dat is een energie die laag is en mij niets oplevert, hoe begrijpelijk het ook is. Maar op de lange termijn denk ik dat de energie van liefde en anders naar mensen kijken meer oplevert en mij rust geeft." Ze had zich altijd afgevraagd of hij boos zou zijn of voor de deur zou kunnen staan. Na het gesprek was de angst weg, ze voelde rust. "Ik merkte dat de cirkel echt rond was en het voor mij goed is."

Meer weten wat herstelbemiddeling voor jou kan betekenen? Lees meer over herstelbemiddeling na seksueel misbruik of neem contact met ons op