Gerard en Martijn schudden elkaar de hand
Gerard (l) en Martijn (r) schudden elkaar de hand.

Voorbeeld voor anderen

15/02/2021

In de nieuwste editie van de Bianchi Herstelrecht Courant het verhaal van twee bemiddelingstrajecten begeleid door een bemiddelaar van Perspectief: de bemiddeling van Martijn en Gerard, die hun omgeving wilden laten weten dat ze het verleden willen laten rusten. En het verhaal van Arthur, die enorm worstelde met wat hij had gedaan en uiteindelijk met drie slachtoffers contact had.De Herstelrechtcourant is een idee van journalist Simon Vuyk. Vorig jaar verscheen de eerste editie, dit jaar staat hij mede in het teken van 10 jaar Bianchi Herstelrecht Stichting. De gratis krant, met een oplage van vijfduizend exemplaren, opent dit jaar met een foto van Gerard en Martijn. Onder begeleiding van Perspectief-bemiddelaar Petra spraken beide mannen met elkaar, een aantal jaar nadat Martijn Gerard na een totaal uit de hand gelopen kroegruzie neerstak.  

Invloed omgeving

De gevolgen zijn groot. Gerard is beducht voor de woede die hij nog steeds voelt, Martijn wil na zijn vrijlating niet steeds over zijn schouders moeten kijken. Beide mannen willen rust, geen dreiging meer, geen wraak. Maar mensen om hen heen blijven zich ermee bemoeien. Daarom besluiten ze gezamenlijk een foto op facebook te plaatsen, als signaal aan hun omgeving het verleden te laten rusten.Lees het volledige verhaal.

Wroeging

Herstelconsulent Evert Kampert vertelt in de krant het bijzondere verhaal van Arthur, die gedetineerd is in PI Arnhem. Hij heeft drie gewelddadige overvallen gepleegd, maar ontkent en zwijgt op advies van zijn advocaat. Na zijn veroordeling worstelt hij steeds meer met wat hij heeft gedaan en bekent een deel van de overvallen. Hij wil graag in contact komen met de slachtoffers. 

Maatwerk

Perspectief-bemiddelaar Hassan pakt de trajecten op. Niet alle slachtoffers staan open voor contact, maar uiteindelijk spreekt Arthur met één van de slachtoffers en schrijft hij aan twee anderen een brief. Ook bekent hij tegenover zijn broer de laatste overval.Lees het volledige verhaalLees ook de volledige Herstelcourant.