Dame met lang bruin haar voor een riethaag
Gwen werd slachtoffer van een roofoverval in haar huis

Gwen: “Ik ben niet meer bang voor de dader”

18-02-2020

Gwen werd beroofd in haar eigen huis en met een mes bedreigd. Nadat de dader werd opgepakt, kreeg Gwen een telefoontje van een bemiddelaar van Perspectief. De dader wilde met haar in gesprek. Samen met de bemiddelaar zocht Gwen hem op in de jeugdgevangenis. “Ik leerde de mens achter de misdadiger kennen.”

Gwen vertelt over haar ervaringen op Vice.com. Ze had een laptop op Marktplaats gezet. Ondanks de voorzorgsmaatregelen die ze nam, werd ze in haar eigen huis bedreigd door de zogenaamde koper. Hij had een enorm mes bij zich. "Hij begon te schreeuwen: “Geef die laptop, ik steek je kapot! Als je de politie belt nadat ik weg ben, komen mijn vrienden en ik terug om je te liquideren. We weten waar je woont en we kunnen je makkelijk afmaken.” Ondertussen maakte hij steekbewegingen. Het mes raakte nog net niet mijn buik. Ik gaf John de laptop en beloofde de politie niet te bellen."

Jeugdgevangenis

Gwen belde de politie wel. Door de achtergelaten vingerafdrukken kon de dader opgespoord worden. Hij werd gearresteerd en naar een jeugdgevangenis gebracht. Gwen pakte de draad van het leven weer op. Dan wordt ze gebeld door een bemiddelaar van Perspectief. De dader wil graag met haar praten, of zij dat ook zag zitten? Ze is benieuwd wat hij te zeggen heeft, dus gaat in op de uitnodiging en spreekt af met de bemiddelaar voor een intakegesprek. Later bezoekt ze samen met de bemiddelaar de dader in de gevangenis.   

“Ik was erg angstig na de overval. Vooral omdat hij had gedreigd mij te vermoorden als ik naar de politie zou gaan. In het gesprek verzekerde me dat hij nooit van plan was om me te liquideren. Ik geloofde hem.”

Minder angstig

Gwen kijkt goed terug op de bemiddeling. “Het was fijn, ik vond het zelfs bijzonder. Ik ben nu minder angstig. We hebben samen iets meegemaakt, het was fijn om daar met hem over te kunnen praten. We hebben lang gepraat, wel twee uur. Ik wilde ook graag begrijpen wat zijn beweegredenen waren. Ik leerde de mens achter de misdadiger kennen.”

Het contact heeft Gwen geholpen in haar herstel. “Nu kan ik er beter over praten en kan ik alles beter verwerken. Ik heb nu een beeld bij hem, ben niet meer bang voor hem. Het is allemaal minder abstract geworden.”

Lees het verhaal van Gwen op Vice.com. Ook is het verhaal via podcast te beluisteren.

Een uitgebreid interview met Gwen verscheen in de zomer van 2022 in de FLAIR.