Gerard en Martijn schudden elkaar de hand
Gerard (l) en Martijn (r) schudden elkaar de hand.

Het verleden laten rusten

05-03-2021

Een ruzie in een dorpskroeg escaleert. Martijn steekt Gerard neer in zijn buik. Met een flink mes. Martijn krijgt vier jaar gevangenisstraf, waarvan hij twee jaar en acht maanden moet zitten. Jaren later gaan Martijn en Gerard met elkaar in gesprek. Gerard: "Ik moest toch op de een of andere manier van dat gevoel af. Van dat altijd kwaad zijn." 

Onder begeleiding van Perspectief-bemiddelaar Petra spraken beide mannen met elkaar, een aantal jaar nadat Martijn Gerard na een totaal uit de hand gelopen kroegruzie neerstak. De gevolgen zijn groot. Gerard is beducht voor de woede die hij nog steeds voelt, Martijn wil na zijn vrijlating niet steeds over zijn schouders moeten kijken. Beide mannen willen rust, geen dreiging meer, geen wraak. Maar mensen om hen heen blijven zich ermee bemoeien. Daarom besluiten ze gezamenlijk een foto op Facebook te plaatsen, als signaal aan hun omgeving het verleden te laten rusten. 

Positieve reacties

Martijn: ‘We hebben toen samen een foto gemaakt en die heb ik op Facebook gezet zodat iedereen kon zien dat het weer goed was. Na het gesprek was ik echt opgelucht. Ik heb ook alleen maar positieve reacties gekregen. Niemand had dit verwacht in onze situatie. Dus ik denk dat het ook positief is voor andere mensen.’

Lees het hele verhaal van Martijn en Gerard in de Herstelrecht Courant, februari 2021.