Melissa slachtoffer overval
Melissa zocht de dader op in de gevangenis.

Melissa sprak in de gevangenis met de overvaller

03-11-2018

Nadat Melissa betrokken was geraakt bij een overval op een supermarkt, vroeg de dader via Perspectief om in contact met haar te komen. Een paar weken later kijkt Melissa de overvaller in de gevangenis in de ogen. “Het was een heel bijzonder gesprek. Er zat nu een hele andere man voor mij.”

Op een doodgewone dag doet Melissa boodschappen in de supermarkt. Als ze bij de kassa aan het afrekenen is, komt er een overvaller de winkel binnen die met een wapen begint te zwaaien. Melissa ziet meteen dat het om een neppistool gaat en geeft hem een trap tegen z’n knie. De overvaller vlucht en Melissa doet wat niet veel anderen haar na zouden doen. Ze achtervolgt hem en zorgt ervoor dat hij wordt aangehouden. Uiteindelijk wordt hij veroordeeld  tot een gevangenisstraf.

Verschil maken

Een klein jaar later ligt er een brief van Perspectief op Melissa te wachten, ze vindt hem bij thuiskomst van vakantie. De overvaller wil graag in contact komen met haar. “Ik was verrast, maar dacht direct, ‘achter deze brief zit een goede intentie’. Een goede vriend zei: jij kan nu het verschil maken door in te gaan op zijn verzoek. Daarom heb ik ‘ja’ gezegd. Als iemand de kans wil pakken om zichzelf te verbeteren, dan wil ik die geven. In die zin gaf dat mij een goed gevoel, dat er iets goeds uit dit verhaal zou komen.”Samen met een bemiddelaar van Perspectief zoekt Melissa de dader op in de gevangenis. “Hij was niet meer de overvaller, er zat een hele andere man voor mij. Het was een heel bijzonder gesprek. Er zat ook iemand vanuit de gevangenis bij die zei dat hij zoiets bijzonders nog nooit had meegemaakt. Hij vertelde zijn verhaal en bedankte mij. Ik denk dat hij verwachtte dat ik heel boos zou zijn, maar dat was ik allang niet meer.”“Ik denk dat herstelbemiddeling heel erg belangrijk is. Het deed me goed te zien dat hij deze kans pakte en ik ben heel blij dat ik daarop ben ingegaan. Later heb ik contact met zijn moeder gehad, die zei: ’Jij hebt mijn kind gered.”