Niets aan de hand still
Stil uit de documentaire Niks aan de hand

Miranda spreekt dader in 2doc Niks aan de hand

28/10/2019

Miranda werd als klein meisje jarenlang seksueel misbruikt door haar neef. Ruim dertig jaar later gaat de 47-jarige Miranda in gesprek met de pleger in de tv-documentaire Niks aan de hand.

Van haar 4e tot haar 13e jaar werd Miranda (47) seksueel misbruikt door haar tien jaar oudere neef. In de 2Doc: ‘Niks aan de Hand’ vertelt Miranda hoe ze als kind het misbruik kon doorstaan, hoe en waarom ze het voor iedereen verborgen hield en op welke manieren het ruim 30 jaar later haar leven beheerst. In de documentaire is ook te zien hoe Miranda de ultieme confrontatie aangaat met de dader, haar neef. Zij stelt hem de vragen waar ze al die jaren mee heeft rondgelopen, in de hoop antwoorden te krijgen die haar verder helpen.

Contact tussen slachtoffer en pleger

Perspectief Herstelbemiddeling begeleidt dit contact tussen slachtoffer en pleger. Bemiddeling na seksueel misbruik is er voor slachtoffers en daders. Zij kunnen zowel bekenden van elkaar als onbekenden zijn. Ieder van hen kan de bemiddeling starten. Ook kan er bemiddeld worden wanneer het misbruik in het (verre) verleden heeft plaatsgevonden.

Antwoorden op vragen

Een belangrijk kenmerk van herstelbemiddeling is dat de betrokkenen via een bemiddelaar met elkaar in contact komen en zo een stap zetten in hun herstel. Net als Miranda hebben slachtoffers vaak vragen. Bijvoorbeeld waarom het misbruik heeft plaatsgevonden. Slachtoffers kunnen vertellen wat dit met hen heeft gedaan en wat de gevolgen waren. Herstelbemiddeling kan rust geven. Miranda: “De dader is de enige die de antwoorden weet. Het heeft mij écht geholpen om dit allemaal te verwerken.”

Voor daders/plegers kan de bemiddeling helpen om spijt te tonen en om te gaan met eventuele schuldgevoelens.

#Niksaandehand

De documentaire ‘Niks aan de Hand’ is onderdeel van een crossmediaal project. Naast deze film is er de informatieve en verdiepende website niksaandehand.com, waar experts in korte interviews reflecteren op de film en inzichten geven die helpend zijn voor slachtoffers en plegers. Kijk de documentaire terug.

Meer informatie over herstelbemiddeling na seksueel misbruik.