Stefan van Dijk, familie- en wijkagent
Stefan van Dijk

Stefan, politieagent: “Door bemiddeling kunnen betrokkenen weer verder.”

19-08-2020

Stefan van Dijk is familieagent en sinds dit jaar ook wijkagent. Bij verkeersongevallen informeert hij betrokkenen regelmatig over herstelbemiddeling. “Ze kunnen het incident een plaats geven in hun gedachten, daar zit met name de winst in.”

“Als familieagent ben je een schakel tussen het opsporingsteam en degenen die bij het ongeval betrokken zijn. Je bent het aanspreekpunt voor de slachtoffers of nabestaanden. Als ik het idee heb dat mensen behoefte hebben aan contact met elkaar, dan leg ik uit wat herstelbemiddeling kan betekenen. En dat er verschillende manieren zijn om met elkaar in contact te komen.”  Deelnemers aan herstelbemiddeling kunnen kiezen voor een gesprek maar kunnen ook via een briefwisseling of pendelbemiddeling contact met elkaar te hebben. Uit de praktijk blijkt dat juist bij verkeersongevallen betrokkenen vaker kiezen om met elkaar in gesprek te gaan.  

Heel snel

Stefan: “Ik breng het altijd vrij vroeg in en dan kijk ik hoe mensen reageren. Vaak zijn betrokkenen dan nog bezig met andere dingen, maar komen zij er op een later moment op terug: ‘Je hebt wel eens verteld over…kun je dat nog een keer uitleggen?’ Ik leg ook altijd uit dat er eerst een informatief gesprek is met een bemiddelaar, en dat je nog nergens aan vastzit. Dat ze ook te allen tijde kunnen zeggen: ‘Ik wil niet meer.’ Daarnaast noem ik ook vaak jullie website. ‘Kijk daar even op of dat wat voor jullie is.’ Of ik vertel wat mijn ervaringen met herstelbemiddeling zijn en dat ik achteraf positieve reacties van betrokkenen heb gekregen.”

Ik leg ook altijd uit dat er eerst een informatief gesprek is met een bemiddelaar, en dat je nog nergens aan vastzit

"Ik heb een zaak gehad van een overleden jongen. Zijn vader gaf al heel snel aan dat hij in contact wilde komen met de veroorzaker om tegen hem te zeggen dat het vreselijk is dat het ongeval is gebeurd, maar dat hij het echt belangrijk vond dat de veroorzaker weer verder zou kunnen met zijn leven. En dat zij hem geen blaam treffen. Dat was voor mij het moment om bemiddeling in te schakelen. Betrokkenen kunnen dan verder, dat wat er is gebeurd een plaats geven in hun gedachten. En daar zit met name de winst in, dat iemand verder kan na een ongeval.”

Professionele begeleiding

“Het is belangrijk om als politieagent een stapje terug te doen en specialistische zorg voorrang te geven op je eigen kunnen. Om die controle los te laten, is niet altijd even makkelijk. Als herstelbemiddeling wordt opgestart, neemt dat veel werk uit handen. Maar nog belangrijker is: je weet ook dat betrokkenen dan de goede begeleiding krijgen. Daarom verwijs ik hun, zowel slachtoffers als veroorzakers, door naar herstelbemiddeling."