Nieuwsuur: Herstelbemiddeling na seksueel misbruik
Het tv-programma Nieuwsuur zond afgelopen weekend een tweeluik uit over het onderwerp seksueel misbruik en grensoverschrijdend gedrag: waar zijn betrokkenen bij gebaat? Op zaterdag 19 februari vertelde bemiddelaar Manon van Dooren in de uitzending wat herstelbemiddeling voor de slachtoffers en daders kan betekenen.
Manon vertelt hoe herstelbemiddeling betrokkenen verder kan helpen. Slachtoffers kunnen in contact met de pleger antwoorden krijgen op vragen. "In een bemiddeling gaat het om de gevolgen, de motieven en de vragen die er zijn rondom een ingrijpende gebeurtenis," zegt Manon. Ook daders vragen in de helft van de aanmeldingen het contact met het slachtoffer aan. "Een dader heeft iets gedaan en dat moet hij zien te verwerken. Op een bepaalde manier moet hij de schuldverwerking aangaan. Dat is vaak de reden om een gesprek aan te gaan."
Bekijk hier de uitzending van zaterdag terug (het item start bij de 6e minuut).
Vrijdag was deel 1 te zien over het onderwerp. Slachtoffers van seksueel geweld hopen dat de nieuwe zedenwet, die in 2024 in werking moet treden, Justitie meer handvatten geeft. De nieuwe wet stelt seksuele intimidatie voor het eerst strafbaar en de lat voor wat als aanranding of verkrachting geldt, gaat naar beneden. Maar verwachten slachtoffers en de maatschappij niet teveel van nieuwe wetgeving? Verschillende organisaties, waaronder Slachtofferhulp Nederland, reageren.
Wil je meer weten over wat herstelbemiddeling na misbruik kan betekenen? Lees verder.