online belevingsdagen

Online Belevingsdagen een succes

15/12/2021

Tijdens de Internationale Week van Herstelrecht (21 – 28 november 2021) organiseerde Perspectief Herstelbemiddeling twee Belevingsdagen voor ruim 160 vertegenwoordigers van samenwerkingspartners als politie, OM, Slachtofferhulp Nederland, Reclassering, Raad voor de Kinderbescherming, Ministerie van J&V, gevangenissen, jeugdinrichtingen en de Rechtspraak.

Vanwege de stijgende besmettingscijfers werden de fysieke bijeenkomsten vlak van tevoren gewijzigd in een online versie. De deelnemers volgden de bijeenkomst thuis of met een collega op werk vanaf hun laptop, smartphone of tablet. De bijeenkomst begon met een interactieve discussie, waarbij deelnemers konden reageren op stellingen als: ‘De beste uitkomst van herstelbemiddeling is verzoening’ en ’Herstelbemiddeling is een goed alternatief voor het strafrecht’.

Daarop volgde twee workshops. Tijdens de eerste workshop werd met behulp van acteurs een deel van een bemiddelingsgesprek tussen een dader en slachtoffer van een beroving nagespeeld. In de tweede workshop vertelden oud-deelnemers van bemiddelingsgesprekken over hun ervaringen.

Persoonlijke verhalen

Manon werd op haar 17e slachtoffer van een ernstig ongeval waarbij ze haar voet verloor. Drie jaar later ontmoette zij onder begeleiding van een bemiddelaar van Perspectief de vrachtwagenchauffeur die het ongeval veroorzaakt heeft. Vanuit huis vertelde ze de deelnemers hoe dat voor haar is geweest. “Het beeld van een nare man, wat ik drie jaar lang had, was weg na het gesprek. Dit is een warme, lieve man.”

Jordi vertelde over de gewapende overvallen die hij pleegde op jonge leeftijd. En hoe hij in detentie een folder van Perspectief tegenkwam en met twee slachtoffers in gesprek ging. “Het was nooit mijn intentie iemand pijn te doen. Ik wilde hen vertellen hoe ik tot mijn daden was gekomen.” Zijn verhaal lees je ook op onze website, ‘Van crimineel werd ik weer mens’.

Op de andere Belevingsdag vertelden oud-deelnemers Feline en Ata hun verhaal. Feline werd op haar 16e verkracht. Ata stichtte brand in een azielzoekerscentrum. Hun ervaringen lees je op onze website:

Feline: “Ik gun mezelf weer voluit te leven”

Ata: "Ik wil er alles aan doen om het goed te maken."

Inspirerend

Het waren een bijzondere ochtenden met mooie gesprekken over herstelbemiddeling. Een greep uit de reacties naderhand van de deelnemers: "Herstelbemiddeling vind ik fascinerend en het was  boeiend er meer over te horen." en: "Ontzettend bedankt voor deze leerzame en inspirerende ochtend, zowel als medewerker van Slachtofferhulp én als mediator erg veel opgestoken."

We hopen in het nieuwe jaar weer Belevingsdagen te organiseren. Houd hiervoor onze nieuwsberichten in de gaten.