“Mochten we elkaar weer tegenkomen dan kunnen we elkaar recht in de ogen aankijken.”
Bijna 10 jaar lang turnde Amy* op professioneel niveau. Onder de hoede van meerdere oud-trainers werd ze gedurende lange tijd slachtoffer van grensoverschrijdend gedrag. Met een van de oud-trainers ging ze een herstelbemiddelingstraject aan.
Amy turnde op 8-jarige leeftijd al op professioneel niveau. Het was haar passie. Maar na een wisseling van trainers rond haar twaalfde begon het tij te keren. In die tijd trainde ze ongeveer dertig uur per week en werd ze blootgesteld aan de harde trainingsmethoden die in de jaren ´80 en 90´ van de vorige eeuw van het voormalig Oostblok waren overgewaaid naar Nederland. “Er werd een angst- en prestatiecultuur gecreëerd. Na elke sprong keek ik naar het gezicht van de trainer om te kijken of hij het goedkeurde of niet. Het was bijna normaal om te huilen in de training en huilde je een keer niet, dan was je trots op jezelf.”
Niets te zeggen
Op haar 17e stopte Amy met turnen. Ze wilde op dat moment geen onderdeel meer zijn van de turncultuur. “We waren regelmatig behoorlijk wat weken weg van huis, leefden vrij geïsoleerd van de buitenwereld, omdat de overtuiging heerste dat alles wat van buiten kwam een negatieve invloed had op je carrière. De machtsverhoudingen lagen ook verkeerd. Eigenlijk had je gewoon niets te zeggen en moest je in een hokje passen.”
“Een van mijn oud-trainers is via een tuchtrechtelijk onderzoek bij het Instituut Sportrechtspraak (ISR) terechtgekomen. Op de hoorzitting gaf de trainer uit zichzelf aan dat er fouten zijn gemaakt en dat hij bereid was om het gesprek met mij aan te gaan. Dat stemde mij positief en gaf mij het gevoel dat ik het gesprek met hem durfde aan te gaan. De trainer liet daarmee zien dat hij zelfreflectief vermogen had en mij zaten nog veel dingen dwars.”
Spanning
Samen met een bemiddelaar van Perspectief, Francis, heeft Amy het bemiddelingsgesprek voorbereid. Dit heeft ze als zeer prettig ervaren. “Ik voelde mezelf toch weer een beetje terugvallen in de rol zoals het vroeger was. De trainer is de oudere en ik ben de jongere. Ik had daar heel veel spanning zitten, dus vond het erg fijn dat ik de totstandkoming van het contact uit handen kon geven. Het gaf mij meer ruimte om na te denken wat ik met het gesprek wilde bereiken in plaats van dat ik druk bezig was met welke woorden ik moest of zal gebruiken.”
Voor Amy was het belangrijk om tijdens het gesprek haar ervaringen en haar perspectief op de gebeurtenissen met de trainer te kunnen delen zonder dat er direct een verdedigend weerwoord op volgde. Onder begeleiding van de bemiddelaar is dat gelukt. “Het voelde als een gelijkwaardig gesprek. Ik vond het prettig dat er af en toe iemand op de rem kon drukken als de ander de overhand dreigde te nemen. Om de beurt kregen we het woord en werd gevraagd of de ander daar op wilde reageren. Zo kregen we beiden gelijke kansen om ons verhaal te doen.” Het gesprek gaf Amy het gevoel dat ze goed heeft kunnen aangeven hoe zij de gebeurtenissen heeft ervaren.
“Tijdens herstelbemiddeling en in gesprek met elkaar kun je meer diepgang erin aanbrengen en beter formuleren wat je bedoelt.”
Het bemiddelingsgesprek veranderde Amy´s beeld van de trainer en op de gebeurtenis(sen). “De trainer gaf context bij zijn handelswijze en legde uit waarom hij handelde zoals hij had gehandeld.” Daardoor kreeg Amy meer begrip voor de situatie. “In een tuchtrechtelijke procedure staat de beleving van een gebeurtenis in woorden op papier en dat doet niet altijd recht aan de emoties die bij die gebeurtenis horen. Tijdens herstelbemiddeling en in gesprek met elkaar kun je meer diepgang erin aanbrengen en beter formuleren wat je bedoelt.”
Door het gesprek heeft Amy de gebeurtenissen met deze trainer kunnen afsluiten. Ze heeft erkenning gekregen en dat heeft geholpen. “We zijn eerlijk geweest. Mochten we elkaar weer tegenkomen dan kunnen we elkaar recht in de ogen aankijken. Dat is fijn en geeft heel veel rust. Wat er is gebeurd blijft zo en daar kunnen we niets aan veranderen, maar de wijze waarop we ermee omgaan wel.”
*De naam van het slachtoffer is vanwege de privacy aangepast.
Meer weten over herstelbemiddeling na misstanden in de sport en wat we kunnen betekenen? Lees verder.