intake gesprek met bemiddelaar

Onderzoek naar aanmeldingen na seksueel geweld in 2022 met factsheet

08/07/2024

Onlangs is door Melissa Griemink en Sven Zebel van de Universiteit Twente onderzoek gedaan naar zedenzaken die in 2022 waren aangemeld bij Perspectief voor bemiddeling tussen slachtoffer en dader. Naar aanleiding van dit onderzoek is deze factsheet samengesteld, die de belangrijkste resultaten samenvat.

Opvallende bevindingen uit het onderzoek zijn bijvoorbeeld dat bijna een kwart van de aanmeldingen al binnen een maand na het voorval werd gedaan, en dat deze aanmeldingen allemaal vanuit slachtoffers kwamen. Verder is gebleken dat meer dan de helft van de slachtoffers geen aangifte deed, en de voornaamste reden hiervoor was dat zij herstelbemiddeling als alternatief zagen op het strafrecht. 

Bekijk de factsheet.

Het aantal daders en slachtoffers van seksueel geweld dat onder begeleiding met elkaar in gesprek gaat stijgt. Inmiddels gaat 30 procent van de aanmeldingen die Perspectief behandelt over seksueel geweld. In 2020 was dat nog 10 procent. 

'Waarom ik?'

Het kan rust geven en helpen in het verwerkingsproces als men met elkaar in contact komt. Slachtoffers willen vertellen wat de impact was van de gebeurtenis of het misbruik op hun leven. Ze hebben vaak vragen waar alleen de pleger antwoord op kan geven. ‘Waarom ik?’  is één van de meest voorkomende vragen waar slachtoffers van seksueel geweld mee worstelen. Het krijgen van antwoorden daarop kan helpen bij het verwerken. 

Daarnaast is erkenning krijgen voor het leed dat ze is aangedaan is belangrijk, en eventueel excuses ontvangen. Ze willen het gebeuren afsluiten, door in gesprek te gaan. Ook kan men afspraken maken. In veel gevallen kent men elkaar (ruim 80%), en komen ze elkaar tegen, bijvoorbeeld op de universiteit of in de kroeg of op de sportclub. Dan kan het contact ook onrust of zelfs angst bij het slachtoffer wegnemen. 

Meer informatie

Meer informatie over bemiddeling na seksueel geweld of misbruik vind je hier

Neem gerust contact op om meer te horen over wat wij kunnen betekenen. Bel: 030 - 234 0045 of mail naar: info@perspectiefherstelbemiddeling.nl

Ook een oriënterend gesprek behoort tot te mogelijkheden. Vul daarvoor het aanvraagformulier in.