Werkwijze herstelbemiddeling in filmpje uitgelegd

Werkwijze herstelbemiddeling in video uitgelegd

06/12/2022

Een gedetineerde die in contact wil komen met het slachtoffer of een nabestaande. In een nieuwe video, ontwikkeld door de penitentiaire inrichting Vught, legt bemiddelaar Manon stap voor stap uit hoe dit in zijn werk gaat. De video is bruikbaar voor gedetineerden, maar ook professionals in de gevangenissen kunnen de video gebruiken om met gedetineerden het gesprek aan te gaan over herstel richting de ander.

De video is gemaakt voor gedetineerden in de gevangenis in Vught, waar hij getoond wordt via de ‘bajes tv’, de tv-schermen in de cellen. Vanaf vandaag is de video ook online te bekijken. Ook kan de video opgevraagd worden via communicatie@perspectiefherstelbemiddeling.nl voor voorlichtingsdoeleinden.

Waarom wil een gedetineerde herstelbemiddeling?

Na een misdrijf kunnen betrokkenen, zoals slachtoffers, nabestaanden of daders, behoefte hebben om in contact met elkaar te komen. Een bemiddelaar van Perspectief kan dit contact begeleiden. Ieder jaar melden zich een paar honderd gedetineerden aan voor bemiddeling. Ze zitten in hun maag met wat ze hebben gedaan en willen bijvoorbeeld spijt betuigen. Of vragen van slachtoffers beantwoorden of hun kant van het verhaal vertellen. Een bemiddelaar van Perspectief gaat met de gedetineerde in gesprek over waarom hij of zij contact wil en faciliteert dit. Soms ontmoeten dader en slachtoffer elkaar in de gevangenis, of organiseren we de ontmoeting tijdens verlof of na vrijlating. Contact tussen betrokkenen kan ook via een brief of pendel verlopen.

Meer informatie

Meer informatie over herstelbemiddeling na een misdrijf lees je hier. Eerder ontwikkelden we de infographic met de werkwijze speciaal voor gedetineerden. Bekijk hem hier of bestel hem bij ons. Of lees hieronder de ervaringsverhalen van slachtoffers en nabestaanden die in de gevangenis in gesprek gingen met de dader. Zoals Els, die sprak met de moordenaar van haar broer. Of Melissa, die de dader ontmoette van de overval op een supermarkt, waar zij bij betrokken was. Ook Wesley deelt zijn ervaring met herstelbemiddeling toen hij vastzat na een aantal gewapende overvallen.  

Ervaringsverhalen

Els haar broer werd vermoord
Els spreekt met de moordenaar van haar broer

Nadat haar broer Fred om het leven is gebracht door zijn partner, krijgt Els de behoefte om met de dader in contact te komen. Via Perspectief spreekt Els hem in de gevangenis. Vergeven is sinds dat moment voor Els duidelijk de weg. 

Melissa
Melissa spreekt overvaller in gevangenis

Nadat Melissa betrokken was geraakt bij een overval op een supermarkt, vroeg de dader via Perspectief om in contact met haar te komen. Een paar weken later kijkt Melissa de overvaller in de gevangenis in de ogen.

ervaring bemiddeling na overval Wesley
 "Van crimineel werd ik weer mens"

“Dader zijn betekent niet dat de persoon volledig slecht is. Dit geldt ook voor mij. Ik heb spijt van de overvallen die ik heb gepleegd. Ik wilde met de slachtoffers in contact komen om hun te vertellen hoe ik in de criminaliteit terecht ben gekomen.” Jordi (27) vertelt over zijn ervaring.