straatrace loosdrecht rtl nieuws
Afbeelding: ANP / RTL nieuws

Belang excuses voor nabestaanden

17/11/2017

Vrijdag 17 november deed de rechtbank uitspraak in de straatracezaak Loosdrecht. Walter van W. krijgt 4 jaar cel voor het doodrijden van een 19-jarige vrouw, zijn zoon Casper krijgt een taakstraf. Beiden ontkennen dat een straatrace de vrouw fataal werd. Hoogleraar victimologie Peter van der Velden legde aan RTLnieuws uit wat dat kan doen met de slachtoffers: "Dat daders excuses aanbieden en berouw tonen, kan heel belangrijk zijn voor nabestaanden".



"Maar dan moeten die excuses uiteraard wel gemeend zijn en niet omdat het handig is voor de rechtszaak. Dat in dit geval excuses uitblijven, maakt de nabestaanden boos,” zegt Van der Velden.

Contact

Van der Velden noemt de mogelijkheid tot contact tussen slachtoffers of nabestaanden en daders en verwijst naar Perspectief die dit contact kan organiseren. “Bemiddeling kan niet alleen fijn zijn voor nabestaanden, maar ook voor daders, vertelt hij. "Soms maken mensen fouten en lijden ze daar hun hele leven onder. Ik heb weleens iemand begeleid die een kind had aangereden. Diegene was – op een andere manier natuurlijk – net zo kapot als de familie van het kind. De nabestaanden namen het de dader ook niet kwalijk, omdat het iedereen had kunnen overkomen. De meeste nabestaanden zijn wel redelijk, als daders er ook redelijk mee omgaan. Alles ontkennen is dat niet.""



Bij herstelbemiddeling inventariseert de bemiddelaar de wensen en behoeften van beide partijen. De deelnemers bepalen zelf wat er in de bemiddeling aan bod komt. Excuses kunnen worden gemaakt, maar dit is geen voorwaarde om een bemiddelingstraject op te starten.



Lees het gehele artikel op RTLnieuws.nl.

Lees verder hoe herstelbemiddeling werkt na een verkeersongeval of verkeersmisdrijf.