"Als kind kon ik niet voor mezelf opkomen, nu wel"
Sarah* (25) kreeg op de middelbare school een periode bijna wekelijks bijles. Ze beseft nu dat het grensoverschrijdende gedrag van de man, een vriend van de familie, niet oké is. “Ik wil hem laten weten wat het met mij gedaan heeft, en nog steeds doet.” Via Perspectief Herstelbemiddeling probeerde ze met hem het gesprek aan te gaan.
Onder andere de onthullingen van ervaringen van seksueel grensoverschrijdend gedrag bij The Voice of Holland vorig jaar, maakte bij Sarah iets los. “Het was voor mij een bevestiging. Ik voelde me gehoord en dacht, ik ben dus niet de enige. Dit valt ook onder dat plaatje van grensoverschrijdend gedrag. Kort daarvoor had ik ook aan een vriendin verteld wat er in het verleden was gebeurd. Ik ben het gaan onderzoeken en bedacht: bij de bron van wat er is gebeurd heb ik iets op te lossen.”
Ongemakkelijk
“Vanaf mijn twaalfde kwam ik veel bij de oudere vriend van de familie thuis voor wiskundebijlessen. Hij zocht de grens op met zijn gedrag, en heeft ze ook overschreden. Het was een patroon dat er langzaam insloop, ik had het niet door. Ik dacht, dit is wel gek, hier voel ik me ongemakkelijk bij. Maar dan kwam ik de week daarna weer en werd het een gewoonte. Hij liet zowel op een directe, bijvoorbeeld met een aanraking of een kus, als een indirecte manier, bijvoorbeeld via tekstberichten, affectief gedrag zien. Het voelde voor mij ongemakkelijk, beklemmend en ik was ook bang. Tegelijkertijd nam ik hem ook in bescherming en twijfelde ik aan mezelf. Ik heb het thuis weleens verteld, maar soms vertelde ik ook niks en dan stopte ik het weg.”
"Ik wilde hem laten weten wat het met mij heeft gedaan en wat het nog steeds met mij doet."
“Op de opleiding die ik na mijn middelbare school ging volgen ben ik op de vertrouwenspersoon afgestapt. Ik hoorde over herstelbemiddeling en dacht: dat kan mij misschien helpen. Helpen in het proces om te begrijpen wat er is gebeurd en ook in de toekomst van hoe ik nu zou willen reageren. Als kind kon ik niet voor mezelf opkomen en nu kan ik dat wel. Ik wilde hem laten weten wat het met mij heeft gedaan en wat het nog steeds met mij doet. Ik vind dat hij moet beseffen wat het gedrag kan doen bij iemand. Ook wilde ik weten waarom hij deed wat hij deed.”
Geen oordelen
Dat was voor Sarah reden om zich aan te melden bij Perspectief. Er volgde een intakegesprek met een bemiddelaar. “Dat was heel fijn, heel begripvol. Je wordt gehoord en serieus genomen. Geen oordelen, bijvoorbeeld: ‘dit is grijs gebied’ of ‘dit is heel erg’ of juist ‘dit is helemaal niet erg’. Alleen dat gesprek al was erkenning naar mezelf. Er werd goed uitgelegd wat er zou kunnen gebeuren, wat je zou kunnen verwachten. We bespraken wat een goed moment zou kunnen zijn voor het contact, en op welke manier ik het contact zou willen. Daarin had ik echt de regie, en dat voelde fijn.” Na de intake met Sarah heeft de bemiddelaar contact opgenomen met de vriend van de familie. “Hij wilde niet via Perspectief met mij in gesprek. Ik wilde dat juist wel, om de regie te kunnen blijven houden. Het is mijn moment om mijn gevoelens uit te spreken en daar wil ik ondersteuning in van een bemiddelaar. Dat hij dat niet wilde, was wel een teleurstelling. Ik wilde het graag afsluiten hiermee. Ik hoop nog steeds dat hij met mij in gesprek wil gaan.”
Sterk
“Sinds de aanmelding bij Perspectief heb ik mezelf beter leren kennen. Ik kom erachter hoe sterk ik eigenlijk ben, en was. Ik heb ook geleerd dat ik me niet voor niks heb aangemeld. Aan die reden blijf ik me ook vasthouden. Hier achter komen heeft me veel gebracht.” Aan andere slachtoffers zou Sarah willen meegeven om je uit te spreken. “Twijfel je of wat jou overkomen is grensoverschrijdend is, luister dan naar je gevoel. Vraag hulp, ga niet zelf alles zitten uitpluizen. Vraag hulp aan een vriend of een familielid, een psycholoog of aan Perspectief. Neem iemand anders mee in jouw gedachtegang. Dat verkleint misschien de kans dat je iets laat, maar er wel mee blijft zitten.”
* op verzoek van de deelnemer is een andere naam en foto gebruikt.