Hier vind je de artikelen waar we op Instagram naar verwijzen. Klik op de afbeelding voor het gehele artikel.
Ervaringen van deelnemers

Contact tussen slachtoffers, nabestaanden en daders is iets wat onze bemiddelaars met regelmaat organiseren. Maar hoe gaat een ontmoeting als de dader een stoornis heeft? Is contact met een tbs’er ook mogelijk? Nieuwsuur maakte een reportage die vrijdagavond 3 maart wordt uitgezonden.

Op kerstavond 2020 heeft Eva (25) een fietser aangereden. De mevrouw op de fiets lette niet goed op; het was niet de schuld van Eva. De fietser is overleden. De zus van het slachtoffer wilde daarna graag met Eva in gesprek om aan te geven dat haar niets te verwijten viel.

Steeds meer zedenslachtoffers vragen om bemiddeling met 'hun' dader. Ook Sonja ging in gesprek met de man die haar bijna 20 jaar geleden verkrachtte. "Ik voel meer rust", zegt ze. Sonja vertelde haar verhaal voor de camera van het programma EenVandaag.

“Dader zijn betekent niet dat de persoon volledig slecht is. Dit geldt ook voor mij. Ik heb spijt van de overvallen die ik heb gepleegd. Maar al heb ik dit gedaan, ik ben mijn daden niet. Ik wilde met de slachtoffers in contact komen om hun te vertellen hoe ik in de criminaliteit terecht ben gekomen.” Wesley*(24) vertelt over zijn ervaring met herstelbemiddeling.

Marco is vrachtwagenchauffeur. Hij veroorzaakt een zwaar ongeluk, waardoor iemand overlijdt. Na het ongeluk staat Marco’s leven op zijn kop. Op aanraden van zijn werkgever gaat hij onder begeleiding van een bemiddelaar van Perspectief met één van de slachtoffers in gesprek.

Manon was 17 jaar toen ze slachtoffer werd van een ernstig verkeersongeval waarbij ze haar voet verloor. Drie jaar na het ongeval ontmoette ze onder begeleiding van een bemiddelaar de vrachtwagenchauffeur die het ongeval veroorzaakte. “Ik dacht meteen: deze man heeft nooit een nare bedoeling gehad.”

Bijna 10 jaar lang turnde Amy op professioneel niveau. Onder de hoede van meerdere oud-trainers werd ze gedurende lange tijd slachtoffer van grensoverschrijdend gedrag. Met een van de oud-trainers ging ze een herstelbemiddelingstraject aan.

In deze podcast van Slachtofferhulp Nederland gaat het over herstelbemiddeling. Johan Bac, bestuurder bij Reclassering Nederland, Nathalie de la Cousine, directeur Perspectief Herstelbemiddeling en Charlotte Bijl, juridisch adviseur bij Slachtofferhulp Nederland komen aan het woord.

In de tv-serie Recht in de ogen zien we slachtoffers en daders van (ernstige) misdrijven met elkaar in gesprek gaan. Contact met elkaar hélpt. Wat kan jij als professional doen om hieraan bij te dragen? 5 tips om contact bespreekbaar te maken met slachtoffers of daders.
Ervaringen professionals

Peter Brandwacht (50) werkt sinds een jaar als bemiddelaar bij Perspectief Herstelbemiddeling. Wat maakt zijn werk mooi?

Evert Kampert is bijna drie jaar herstelconsulent. Hij heeft inmiddels tientallen gedetineerden voor herstelbemiddeling aangemeld. “Het gaat erom dat je een ingang krijgt.”

Als jeugdzorgwerker bij William Schrikker begeleidt Linda van de Beek jongeren die jeugdreclassering krijgen. Ze begeleidt nu een jongen die vorig jaar na een overval in gesprek ging met de slachtoffers.

Lizet de Greef werkt ruim drie jaar als toezichthouder bij de SVG-instelling Novadic Kentron. “Als reclassering doe je hiermee iets terug voor de maatschappij”.

Katja Nijland was jarenlang casemanager bij Slachtofferhulp Nederland: “Bij de bemiddelingsgesprekken zag ik iedere keer twee mensen die op zoek waren naar herstel.”

Stefan van Dijk is wijk- en familieagent. "Betrokkenen kunnen het incident een plaats geven in hun gedachten. Daar zit met name de winst in”
Campagne Maak contact bespreekbaar

In de Internationale Week van Herstelrecht deelden we signalen en tips. Waar kun je opletten als professional om met je cliënt over herstelbemiddeling te spreken? Professionals vertelden over hoe zij dat doen.