Perspectief op Instagram

Hier vind je de artikelen waar we op Instagram naar verwijzen. Klik op de afbeelding voor het gehele artikel. 

Ervaringen van deelnemers

bemiddeling in tbs kliniek
Nieuwsuur uitzending: contact met tbs’er

Contact tussen slachtoffers, nabestaanden en daders is iets wat onze bemiddelaars met regelmaat organiseren. Maar hoe gaat een ontmoeting als de dader een stoornis heeft? Is contact met een tbs’er ook mogelijk? Nieuwsuur maakte een reportage die vrijdagavond 3 maart wordt uitgezonden.

Eva reed een fietser aan
"Haar zus ontmoeten was een belangrijke afsluiting"

Op kerstavond 2020 heeft Eva (25) een fietser aangereden. De mevrouw op de fiets lette niet goed op; het was niet de schuld van Eva. De fietser is overleden. De zus van het slachtoffer wilde daarna graag met Eva in gesprek om aan te geven dat haar niets te verwijten viel.

Sonja vertelt haar verhaal voor de camera van EenVandaag
EenVandaag over herstelbemiddeling na seksueel misbruik

Steeds meer zedenslachtoffers vragen om bemiddeling met 'hun' dader. Ook Sonja ging in gesprek met de man die haar bijna 20 jaar geleden verkrachtte. "Ik voel meer rust", zegt ze. Sonja vertelde haar verhaal voor de camera van het programma EenVandaag. 

ervaring bemiddeling na overval Wesley
 "Van crimineel werd ik weer mens"

“Dader zijn betekent niet dat de persoon volledig slecht is. Dit geldt ook voor mij. Ik heb spijt van de overvallen die ik heb gepleegd. Maar al heb ik dit gedaan, ik ben mijn daden niet. Ik wilde met de slachtoffers in contact komen om hun te vertellen hoe ik in de criminaliteit terecht ben gekomen.” Wesley*(24) vertelt over zijn ervaring met herstelbemiddeling. 

Marco en Elvira vertellen over het zware ongeval
"Dat het slachtoffer zei: ik verwijt je niets, dat deed me veel"

Marco is vrachtwagenchauffeur. Hij veroorzaakt een zwaar ongeluk, waardoor iemand overlijdt. Na het ongeluk staat Marco’s leven op zijn kop. Op aanraden van zijn werkgever gaat hij onder begeleiding van een bemiddelaar van Perspectief met één van de slachtoffers in gesprek.

Manon ontmoette de vrachtwagenchauffeur die het ongeluk veroorzaakte
“Het beeld van de nare man is nu verdwenen”

Manon was 17 jaar toen ze slachtoffer werd van een ernstig verkeersongeval waarbij ze haar voet verloor.  Drie jaar na het ongeval ontmoette ze onder begeleiding van een bemiddelaar de vrachtwagenchauffeur die het ongeval veroorzaakte. “Ik dacht meteen: deze man heeft nooit een nare bedoeling gehad.”

Herstelbemiddeling na seksueel misbruik
Podcast over herstelbemiddeling

In deze podcast van Slachtofferhulp Nederland gaat het over herstelbemiddeling. Johan Bac, bestuurder bij Reclassering Nederland, Nathalie de la Cousine, directeur Perspectief Herstelbemiddeling en Charlotte Bijl, juridisch adviseur bij Slachtofferhulp Nederland komen aan het woord.

Recht in de ogen omroep MAX
Recht in de ogen gezien? 5 tips voor professionals

In de tv-serie Recht in de ogen zien we slachtoffers en daders van (ernstige) misdrijven met elkaar in gesprek gaan. Contact met elkaar hélpt. Wat kan jij als professional doen om hieraan bij te dragen? 5 tips om contact bespreekbaar te maken met slachtoffers of daders.

Ervaringen professionals