Perspectief op Instagram

Hier vind je de artikelen waar we op Instagram naar verwijzen. Klik op de afbeelding voor het gehele artikel. 

Nieuws

Podcast tips over herstelbemiddeling
Podcasts over herstelbemiddeling

De afgelopen jaren zijn er verschillende interessante podcasts verschenen waarin er over herstelbemiddeling wordt gepraat. We hebben ze voor je op een rijtje gezet.

jaarverslag 2023
Jaarverslag 2023 verschenen

Afgelopen jaar hebben we niet alleen meer daders en slachtoffers kunnen helpen in hun herstel maar hebben we ook daders en slachtoffers van verschillende gebeurtenissen perspectief op herstel weten te bieden door hen met elkaar in contact te brengen. Lees ons jaarverslag over 2023.

Manon in het ziekenhuis na het ongeval
Manon (24) op Linda.nl: “Ik kan het echt wel aanraden, zo’n gesprek”

Manon (24) is 17 als ze betrokken raakt bij een ernstig auto-ongeluk, waarbij ze haar linker onderbeen verliest. Drie jaar lang weet ze niet wie de crash veroorzaakte, en groeien haar woede en onbegrip alsmaar door. Uiteindelijk brengt herstelbemiddeling daar verandering in. Ze vertelt haar verhaal.

Je verrai toujours vos visages beeld uit de film
Film over herstelrecht: Je verrai toujours vos visages

Herstelrecht biedt zowel daders als slachtoffers de mogelijkheid om met elkaar in gesprek te gaan over een gebeurtenis die iemand soms tekent voor het leven. De Franse film JE VERRAI TOUJOURS VOS VISAGES die nu in heel Nederland draait, snijdt dit belangrijke maatschappelijk thema aan.

Ervaringen van deelnemers

Sonja zocht na 19 jaar contact met de man die haar verkrachtte
Sonja: 'Ik ben oké met hem'

Sonja ging in gesprek met de man die haar bijna 20 jaar geleden verkrachtte. "Ik voel meer rust", zegt ze. "Ik kan hem nu tegenkomen op straat."

Manon spreekt op PPS congres
Manon spreekt over bemiddeling op PPS Congres

Op het PPS Congres op 29 september 2023 vertelde Manon haar verhaal. Manon werd op haar 17e slachtoffer van een ernstig verkeersongeval. Ze verloor daarbij haar onderbeen en heeft nu een prothese. Drie jaar na het ongeval ging ze in gesprek met de chauffeur die het ongeval had veroorzaakt.

Dame met lang bruin haar voor een riethaag
Gwen: “Ik ben niet meer bang voor de dader”

Gwen werd beroofd in haar eigen huis en met een mes bedreigd. Nadat de dader werd opgepakt, kreeg Gwen een telefoontje van een bemiddelaar van Perspectief. De dader wilde met haar in gesprek. Samen met de bemiddelaar zocht Gwen hem op in de jeugdgevangenis.

Sarah slachtoffer seksueel grensoverschrijdend gedrag
"Als kind kon ik niet voor mezelf opkomen, nu wel"

Sarah* (25) kreeg op de middelbare school een periode bijna wekelijks bijles. Ze beseft nu dat het grensoverschrijdende gedrag van de man, een vriend van de familie, niet oké is. “Ik wil hem laten weten wat het met mij gedaan heeft, en nog steeds doet.” 

bemiddeling in tbs kliniek
Nieuwsuur uitzending: contact met tbs’er

Contact tussen slachtoffers, nabestaanden en daders is iets wat onze bemiddelaars met regelmaat organiseren. Maar hoe gaat een ontmoeting als de dader een stoornis heeft? Is contact met een tbs’er ook mogelijk? Nieuwsuur maakte een reportage die vrijdagavond 3 maart wordt uitgezonden.

Eva reed een fietser aan
"Haar zus ontmoeten was een belangrijke afsluiting"

Op kerstavond 2020 heeft Eva (25) een fietser aangereden. De mevrouw op de fiets lette niet goed op; het was niet de schuld van Eva. De fietser is overleden. De zus van het slachtoffer wilde daarna graag met Eva in gesprek om aan te geven dat haar niets te verwijten viel.

Ervaringen professionals