Hier vind je de artikelen waar we op Instagram naar verwijzen. Klik op de afbeelding voor het gehele artikel.
Nieuws
Dit voorjaar (maart 2025) start er een gespreksgroep (Samenspraak) met het thema verkeersongevallen. In Samenspraak komen veroorzakers, slachtoffers of nabestaanden, naasten van betrokkenen en burgers met elkaar in contact.
Vind jij het belangrijk dat jongeren zich welkom voelen en makkelijk hun weg vinden naar hulp of ondersteuning? Heb jij ideeën over hoe wij beter kunnen aan sluiten bij wat jongeren nodig hebben? Dan is dit jouw kans om impact te maken!
Herstelrecht biedt zowel daders als slachtoffers de mogelijkheid om met elkaar in gesprek te gaan over een gebeurtenis die iemand soms tekent voor het leven. De Franse film JE VERRAI TOUJOURS VOS VISAGES die nu in heel Nederland draait, snijdt dit belangrijke maatschappelijk thema aan.
De afgelopen jaren zijn er verschillende interessante podcasts verschenen waarin er over herstelbemiddeling wordt gepraat. We hebben ze voor je op een rijtje gezet.
Manon (24) is 17 als ze betrokken raakt bij een ernstig auto-ongeluk, waarbij ze haar linker onderbeen verliest. Drie jaar lang weet ze niet wie de crash veroorzaakte, en groeien haar woede en onbegrip alsmaar door. Uiteindelijk brengt herstelbemiddeling daar verandering in. Ze vertelt haar verhaal.
Ervaringen van deelnemers
Esther* (49) maakte in haar studententijd seksueel grensoverschrijdend gedrag mee. Ze stopte de ervaring weg, maar de herinnering aan de avond kwam nu terug. Ze besloot er iets mee te doen en meldde zich bij Perspectief aan om met de ander in gesprek te gaan over wat er destijds gebeurd was.
In haar jeugd is Hannah misbruikt door haar vader. Onlangs is ze met haar vader en moeder samen met een bemiddelaar in gesprek geweest. ‘Van mijn vader heb ik oprechte erkenning gekregen. In alle rust kon ik aangeven wat het misbruik met mij heeft gedaan.'
Het meisje dat onverwachts met haar fiets overstak keek Henk op het laatste moment recht in de ogen. Toen raakte zijn vrachtwagen haar. “Die angstige blik van haar. Daar heb ik heel lang last van gehad. Dat is waarom ik ben gaan zoeken.”
Op het PPS Congres op 29 september 2023 vertelde Manon haar verhaal. Manon werd op haar 17e slachtoffer van een ernstig verkeersongeval. Ze verloor daarbij haar onderbeen en heeft nu een prothese. Drie jaar na het ongeval ging ze in gesprek met de chauffeur die het ongeval had veroorzaakt.
Gwen werd beroofd in haar eigen huis en met een mes bedreigd. Nadat de dader werd opgepakt, kreeg Gwen een telefoontje van een bemiddelaar van Perspectief. De dader wilde met haar in gesprek. Samen met de bemiddelaar zocht Gwen hem op in de jeugdgevangenis.
Op kerstavond 2020 heeft Eva (25) een fietser aangereden. De mevrouw op de fiets lette niet goed op; het was niet de schuld van Eva. De fietser is overleden. De zus van het slachtoffer wilde daarna graag met Eva in gesprek om aan te geven dat haar niets te verwijten viel.
Sonja ging in gesprek met de man die haar bijna 20 jaar geleden verkrachtte. "Ik voel meer rust", zegt ze. "Ik kan hem nu tegenkomen op straat."
Ervaringen professionals
Nele geeft graag mee aan mensen die met gedetineerde jongeren werken dat het belangrijk is om herstelbemiddeling bij de jongeren onder de aandacht te brengen. Het kan helpend en helend zijn voor zowel dader als slachtoffer om met elkaar in contact te komen, om een gebeurtenis waar zij beiden bij betrokken waren ook samen weer af te kunnen sluiten.
Peter Brandwacht (50) werkt sinds een jaar als bemiddelaar bij Perspectief Herstelbemiddeling. Wat maakt zijn werk mooi?
Evert Kampert is bijna drie jaar herstelconsulent. Hij heeft inmiddels tientallen gedetineerden voor herstelbemiddeling aangemeld. “Het gaat erom dat je een ingang krijgt.”
Als jeugdzorgwerker bij William Schrikker begeleidt Linda van de Beek jongeren die jeugdreclassering krijgen. Ze begeleidt nu een jongen die vorig jaar na een overval in gesprek ging met de slachtoffers.
Lizet de Greef werkt ruim drie jaar als toezichthouder bij de SVG-instelling Novadic Kentron. “Als reclassering doe je hiermee iets terug voor de maatschappij”.